3 Aug, 2021

Valmöjligheter - din andra edge

Jag har tidigare skrivit att den främsta edge som du har är den psykologiska. Genom att känna och ”kunna” dig själv och veta att du inte måste agera på tankar och känslor är något du måste kunna bemästra för att lyckas nå långsiktig och hållbar avkastning. Det är skitsamma om du har en IQ på femhundrafemtioelva, eller kan bygga en tidsmaskin med tändstickor. Får du panik när börsen rasar spelar din intelligens föga roll.

En annan edge som gör underverk för portföljen i allmänhet, men psyket och det vardagliga livet i synnerhet är att ständigt se till att du har valmöjligheter. Detta begrepp är brett och kan appliceras på mycket i livet. Några axplock:

1. Ha tillräckligt med pengar för att kunna välja jobb. Nu menar jag ej FIRE-kapital, men i alla fall tillräckligt för att kunna säga ”nej” till en chef som kräver det orimliga. Du har "råd" att stå utan jobb i över 6 månader och vet att skaffa dig ett nytt kommer ej vara några större problem. Under tiden som du söker "lider" du inte.

2. Ha tillräckligt med pengar på kontot för att veta att även om bilen, kylen och espressomaskinen går sönder imorrn överlever jag. Visst, det svider att betala för nya, men det ”drabbar” mig inte som det hade gjort för den som inte hade ett korvöre på banken.  

3. Ha minimal (gärna ingen, i alla fall mer långsiktigt) belåning i aktieportföljen. När skiten träffar fläkten, vilket den har gjort och så kommer fortsätta göra vill du inte sitta utan valmöjligheter. Tvärtom vill du ha dessa. Föreställ dig att sitta med en belånad portfölj mitt i en kris á la Coronakraschen och att banken ringer…

”Hej, det är Stefan från X. Vi måste tyvärr meddela att du måste sälja dina tillgångar.”

”Men jag vill inte.”

”Jag har full förståelse för detta och tro mig, jag vill verkligen inte genomföra detta samtal, men du har inget val. Antingen gör du det, eller så gör vi det. Det är ditt val.”

"Det är ta mig fan inget val - det är ju ren och skär utpressning."

"Tyvärr, men sådana är de regler du förbundit dig till. Allt detta fick du läsa om innan du accepterade belåning."

"Men vem i helvete kunde veta att vi skulle få en pandemi!?"

Ja, vem? Kanske just därför som den kom. Gå inte runt och tro att skiten aldrig kommer träffa fläkten, för den har just en tendens att göra det när man som minst anar det. Du ska ha en plan, men också en plan för att den ursprungliga planen inte håller. Med andra ord ska du ha en plan B och gärna en plan C. Benjamin Frankling fångar det mycket träffande: "By failing to prepare, you are prepairing to fail."

Om du har och vill ha belång, var då noga med att planera för hur du ska agera när X, Y och Z inträffar. Att ha belåning som hävstång kan ibland vara mycket lyckosamt och många har lyckats skapa en bra, extra överavkastning med detta verktyg. Dock är du inte dem. Således ska du alltid utgå från dig och din nattsömn tillika ditt vardagsliv. Vilka val vill du ha? Vill du äga valalternativen, eller ska de äga dig?

Valmöjligheter samt makt över hur du förhåller dig till tankar och känslor (ie. Psykologi) är det bästa lugnande medel du kan injicera. Se till att injicera rikliga doser!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.