29 Mar, 2021

Vänligen lyssna!

Beträffande historia i allmänhet, men människans i synnerhet finns mycket att säga. Jag tror att vi är många (alla?) som är benägna att hålla med i att det finns inte bara en gnutta, utan mycket av samma i såväl Oscar Wildes ”History do not repeat itself, but it rhymes” som George Santayanas ”Those who cannot remember the pasta re condemned to repeat it” och Voltaires ”History never repeat itself. Man alway does”. Dessa har gemensamt att de berättar hur människan, likt alltid men som ändå tycks ta många ”på sängen”, är skyldig och ansvarig för var hon idag befinner sig och för vilka vägar hon valt som har lett henne dit.

När vi investerar begår vi misstag. Vissa mer än andra, men alla, precis alla, har begått och kommer fortsätta begå misstag. Om man är duktig, klok, intresserad av att lära sig och att utvecklas, men framför allt av att lyssna, kommer dessa misstag inte bara bli färre till antalet, utan även mindre påverkande på totalen.

Growth mindset, eller dynamiskt mindset som det även kallas, är en nyckel till all utveckling som inte kommer av att man har en talang. Precis som vi är få som säger emot Stenmarks visdomsord om att ”det är fascinerande, men ju mer jag tränar och anstränger mig, desto mer tur har jag”, tror jag vi är få som säger emot att fokus, vilja, insats och motivation slår talang alla dagar i veckan. Om inte kan John McEnroe tas som ett passande exempel. Medan Björn Borg tränade och verkligen satsade, levde den vänsterhänta amerikanen (född västtysk!) livet och mer ”chillade”. Finalen 1980 ger ännu rysningar, även för mig som inte är lika såld på tennis som t.ex. Claes i Kvalitetsaktiepodden.

Vad har dynamiskt/statist mindest och människans historia för likheter? Många och den jag vill lyfta fram är att vi alltid tycks upprepa tidigare begångna misstag. Varför? Varför gör du om samma misstag gång på gång, trots att du redan vid första tillfället sa till dig själv; ”aldrig mer”?

Kanske har du gjort som jag och många förespråkar, dvs. att skriva ned dina analyser, tankar och känslor samt föra journal över dina transaktioner och de beslut som har legat till grund? Kanske har du även haft en djävulsadvokat som lyssnat till dina argument och där du lyssnat till dennes motsatta dito? Men trots detta har du upprepat samma misstag. Gång på gång. Varför?

Svaret är detsamma som för människan generellt. Trots att vi efter WW1 sa ”aldrig mera krig” stod vi i skyttegravarna bara 11 år senare... Trots att ”alla” strateger sade att Ryssland/Sovjetunionen är omöjligt att invadera försökte såväl Karl XII som Napoleon och Hitler sig på detta uppdrag. Svaret stod i historieböckerna. Svaret gick att lyssna till från de lärda. Allt som behövdes var att lyssna.

Läs gärna det sista, för det är ingen mirakelkur som behövs. Anledningen att du tycks upprepa samma misstag är att du inte lyssnar. Du kanske hör, men lyssnar du? Det är en stor skillnad, då sistnämnda erfordrar fokus och att man är aktiv, medan sistnämnda, dvs. att höra, är något passivt (jag hör radion i bakgrunden, men jag lyssnar inte "aktivt"). Historien talar till oss, men lyssnar vi? Ytterst sällan och de få som gör det befinner sig i kraftig minoritet relativt resten av mänskligheten. På börsen och inom investeringar syns det än tydligare vilka som lyssnar; Warren Buffett, Per-Håkan Börjesson, Jacob Wallenberg, Bill Ackman med flera. De lyssnar aktivt.  

Något som tyvärr har blivit allt vanligare de senaste åren är att folk arbetar så hårt att de går in i väggen; de bränner ut sig. Just studen käftsmällan kommer är för vissa en chock, men det borde inte vara det. Ej heller skulle den hemska situationen ha behövt inträffa, för hade vderbörande lyssnat till kroppens och knoppens signaler, kollegornas och vännernas varnande röster mm. hade nog Rockys högerkrok kunnat undvikas. 

Även om ovan är en tråkig och "hemsk" metafor är andemeningen densamma som i hela inlägget; tenderar du att gång på gång återupprepa tidigare begågna investeringsmisstag? Varför? Varför lyssnar du inte? Varför visar du dig själv inte den respekten?

Är du en god lyssnare, eller är du mer den som låtsats och mer spelar intresserad medan dina tankar är någon annanstans? Varför? Historien talar till dig!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.