7 Nov, 2020

Varför?

Jag tror det är få, om ens någon, som har missat att EBM äntligen har börjat att uppmärksamma hur diverse aktier hausas, eller vice versa, i sociala medier. Den senaste artikeln om detta publicerades så sent som lördagen den 7/11 2020. Ännu återstår att se om de också kommer att agera och vad eventuella domar kan landa i. Tyvärr har myndigheten historiskt visat sig vara mindre sträng tillika hård, vilket gör att jag befarar att det kan bli mer snack och mindre verkstad. Emellertid finns alltid det berömda undantaget från den lika berömda regeln. 

Den kanske mest uppmärksammade profilen rörande denna diskussion torde vara Ibra Kadabra och hans vapenbroder ”Örjan”, som tycks vara extremt välbärgade tack vare sina goda kunskaper i investeringar.  Jag förstår varför de har tackat nej till alla erbjudanden från b.la. Goldman Sachs, Berkshire, Fairfax et cetera, för inte ens en monsterlön från dessa bolag kan konkurrera med de miljoners miljoner som de kan göra via att hausa upp aktiekurser i lite mindre bolag på de lika mindre listorna.

Det intressanta är inte bara hur det kommer sig att det är först nu, efter en lång tids varningsord från många, som EBM tar sig an detta men även andra fall, utan det intressanta är hur det kommer sig att så många småsparare lyssnar till samt följer dessa personer. Gruppen Aktieraketer på Facebook är ökänd grupp och det finns andra på flera medier där nya investerare flockas; de letar alla efter snabba pengar och gärna något ”som kan ge typ 100 % på ett par dagar men där risken är låg”. Säg den som inte gör det och jag lovar att ställa upp naken på nästa intervju i valfri blaska…

När börsen går så bra som den gör är det lätt att ryckas med; oavsett var pilen träffar tavlan kommer det troligtvis bli en plusaffär och i dessa tider är det lätt att ömsom drabbas av hybris, ömsom av den hemska sjukdomen även kallad ”jag vill ha mer. Mer! NU!”. Kan detta vara en bakomliggande orsak till att många väljer att följa och ta rygg på profiler likt Ibra Sim Sa La Bim? Jag vet inte.

Vi kan även vända på det – vi vet att många som har det mindre gott ställt ofta tenderar att köpa lotter och hoppas på en hög vinst som kan hjälpa dem att få ett drägligare liv. De vill, men ”kan” inte riktigt skapa sig detta i nuvarande livssituation. Anledningen till att de inte ”kan” kan beror på flera saker, såsom att personen är ensamstående med två barn och saknar utbildning, vilket gör att jobben som personen kan ta är relativt lågavlönade. Det kan också vara som så att personen har en möjlighet, men inte ”kan” (läs: orkar), dvs. det rör sig om en person som gärna vill äta kakan, behålla den och detta till priset av noll kronor.

Det kan bero på relativitetsfällor i stil med relativitetsbias – personer ser hur bra det går för andra och jämför sig med dessa. Då de upplever sig vara mindre duktiga, ”värda” etc. letar de efter den snabbast möjlig lösningen och denna stavas… ja, det är hemskt att säga, men… Ibra Trollkarl.

Alla är oskyldiga till motsatsen har bevisats och jag ämnar i detta inlägg inte att anklaga någon. Anledningen att jag nämner Ibra är att det har stått om honom på flera löpsedlar och det är således officiellt. Mina reflektioner med och i detta inlägg berör på hur det kommer sig – och även vilka orsaker som ligger bakom – att vanliga Svenssons låter sig förblindas av tron att det redan inom ett par dagar kommer inkasseras enorma summor.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.