16 Dec, 2023

Världsfrånvänd uppgång och julrim från C. Munger

Uppdaterad:
16 Dec, 2023

Med näst intill exakt en vecka kvar till tomtens ankomst vankas det som här helgtiden till. Vissa stöper ljus, brygger glögg, lagrar sill och planerar när råvara X skall tillagas, medan andra tar det lite mer ”mañana”. I vår släkt har det ofta varit som så att alla bidrar med vissa maträtter; inte likt vore det ett knytis, utan mer av respekt för den del av släkten som står för utrymme och plats. Absolut tenderar den ”ansvariga familjen” vara den som står för mest, men absolut inte allt. Jag tycker detta är en bra lösning för att ingen skall behöva arbeta ihjäl sig för att alla andra ska ha en, såväl bildligt som bokstavligt talat, god jul.

När jag var yngre älskade jag julbord, men med åren har jag kommit att finna det mer som en salig röra av för många och för många olika smaker som spelar sig samman likt en döv orkester ledd av en lika (ton)döv dirigent. Det finns ingen stringens – korv, sill, grisfötter och vörtbröd? Gravad lax och dopp i grytan? Det rimmar liksom illa. Således brukar det för mig ofta bli fokus på fiskutbudet, såsom sill och lax, olika ostar med mera, medan jag i sann medmänsklig anda (suck) lämnar det mer varma till de övriga vid bordet. 

I veckan kom FED med en julklapp, om än att det bör reflekteras kring huruvida det är en mycket bra eller en ”bara bra” sådan. Ja, räntorna bör sänkas snarare än senare och ned till nivåer om 3–3,25 % ser jag som bra och positivt. Skulle de därefter fortsätta ned blir jag mer nervös. Nu är det lång tid kvar till att 3,25 % nås och många är de stegen som första skall tas. Prognoser, lösa förhoppningar, kaffefiltertolkningar, tarotkort.

Jag utgår från att det kommer vara många – många – fartbubblor på vägen och flera gånger kommer det komma data som visar att inflationen inte går som planerat, eller att fan och hans moster gör si, när de ska göra så et cetera. Att börsen då kommer att hicka är inte en högoddsare och än lägre är oddsen att de aktier som steg mest i veckan, såsom fastighetsanknytna sådana, lär vara de som sjunker mest. Volatiliteten bör vara relativt stor framgent.

Uppgången onsdag till och med fredag var uppskattad, men jag tror vi är många som såväl då som nu i efterhand känner att den var lite väl i överkant. Förvisso bidrog nog att flera blankare fick täcka sina positioner, likväl var den något datafrånvänd. Förstå mig rätt, för det var ett bra och positivt besked och absolut skulle börsen som helhet handlas upp på det, men magnituden var lite väl kraftig. Om inte snarare så senare, framför allt inför Q4:orna lär många bli varse och påminda om att börsen ligger föra den reala ekonomin med minst 6 månader. 

Därtill bör det adderas att räntesänkning även betyder att farten i ekonomin minskar, vilket i en normal värld (som inte lider av bakfylla från alla låga/negativa räntor som varit gällande sedan flera år pre 2022) är dåliga nyheter. Dock lever vi i en sorts verklig version av Inverted World (Priest, 1974), där fel är rätt och rätt är fel. Det skall bli intressant att se när dåliga nyheter är dåliga nyheter och bra sådana är bra sådana.

a

På det jultema som inledde dagens inlägg vill jag avsluta med ett litet julrim som en hommage till allas vår framlida Charlie Munger. När legendaren från Omaha diskuteras vill jag varmt, varmt och ännu en gång varmt rekommendera den digitala och kostnadsfria versionen av Poor Charlie´s Almanack. Förvisso skall den finnas i var investerares hem, men då pappersupplagan är otymplig och relativt tung kan det vara skönt att ha en mer lättviktig version av Bibeln med sig i vardagen. 

Håll till godo av rimmet, skapad av allas vår Chat GTP där jag bad nämnda ta ut tio av de mest kända citaten från Munger och sedan författa ett julrim på dem.

d

In the glow of Christmas, serene and bright,

A sage speaks, and we listen with delight.

"Invert, always invert," wisdom profound,

In the folds of gift wrap, our moments are found.

"Spend each day getting a bit wiser," he imparts,

Like Christmas lights, gradually lighting our hearts.

"The best thing is to help another know more,"

Like love in the season, spreading o'er and o'er.

"The iron rule of nature, you get what you reward,"

A reminder of kindness, like Christmas, our greatest accord.

"Where I'm going to die, I want to know,"

But the wonder of Christmas is the journey we sow.

"Simplicity improves, take it seriously," he says,

Like Christmas charm, in simple moments, our joy stays.

"The idea of a margin of safety will never be obsolete,"

Like Christmas peace, a safe harbor, where hearts find sweet retreat.

So, in Christmas moments, let's recall these words,

The wisdom of a sage, like in our hearts, the melody of birds.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.