21 Apr, 2021

Vilken social plattform och/eller medium är bäst för investeringsdiskussioner?

Det finns idag många sociala medieplattformar som vi kan använda oss av. Reddit, Facebook, Twitter, Instagram, forum på diverse sidor såsom Flashback med mera. Alla har sin för- respektive nackdelar. Själv har jag valt att främst använda mig av Twitter och att blogga. Detta då det var via bloggar som jag först kom att bli medveten om ”finanstwitter och finansbloggosfären”. Dock gjorde jag inte entré på Twitter direkt, utan det tog ett tag. Och även om det tog ett. Tag är det ett steg jag inte har ångrat och jag skulle ljuga om jag sade att jag skulle ha hittat så många fina investeringscase som jag har idag om det inte vore för just alla twitterprofiler – tack till er alla! Detsamma kan sägas om bloggosfären. Här har jag blivit medveten om allt från norska Protector (min första ”100-procentare”) via Nilörn till Hemfosa, vilka alla har givit mig +100 %.

Ofta brukar Facebook inte uppmärksammas som en bra och passande plattform att bedriva diskussioner samt att presentera investeringsidéer på och mer ofta än sällan tenderar näst intill alla(?) att döma ut plattformen som ett härbärge för hausande och baisande av illikvida ettöresaktier. Sant, eller falskt? Jag är inte så aktiv och ska således inte uttala mig. Kanske är det en sanning, kanske en lögn.

Gällande Instagram är det mer som ett bildspel där innehållet/texten/det fundamentala mer är bakgrunden, medan presentationen och ”snyggheten” sätts i förgrunden. Att här pitcha och driva mer ingående diskussioner om bolag X känns och upplevs som tämligen omständligt relativt såväl Facebook som Twitter och andra mer textknutna medier, eller är det jag som inte har förstått tjänstens fördelar? 

På Facebook har jag besökt och då och då varit aktiv i diverse grupper, såsom Aktier och PPM samt Aktier för nybörjare. Emellertid finner jag fortfarande Twitter som den i särklass bästa och mest användarvänliga plattformen. Troligt är att jag är så van sedan mina dryga sju år på plattformen att jag inte förmår att dels engagera mig att verkligen förstå tjusningen i/på/med de andra plattformarna fullt ut, dels omedvetet dömer ut dem på förhand givet min falska(?) övertygelse om Twitters och bloggens fördelar.

Något som ibland lyfts fram är plattformar såsom Shareville, eller Avanzas forum. Gällande sistnämnda kan det hända att jag läser diverse inlägg från skribenter jag bedömer skriver adekvata reflektioner, men mina besök här per år går att räkna på mina händers fingrar. Nackdelen med dessa forum är att det blir enbart om ett bolag, medan Twitter, Facebook med flera erbjuder en större bredd. Detta är såväl positivt som negativt, likt mycket annat...

Då det talas om olika sociala plattformar i såväl vackra och goda som inte fullt så vackra och välmenande ordalag skulle det vara intressant att diskutera vilka du/vi upplever som de bästa och varför? När jag började blogga var just bloggar ”det stora”. Emellertid har nu, och framför allt det senaste 1-2 åren, dessa fått se sig besegrade av twitter och främst långa twittertrådar på allt från 3-4 tweets till över 20. Bra eller dåligt? Det är en annan diskussion.

Vilken social plattform håller du högst att bedriva aktie-, fond-, och andra investeringsdiskussioner och varför? Vilken bedömer du vara minst passande och adekvat? Varför?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.