8 Jan, 2020

What's stoping You?

Jag brukar årligen ha motivationsföreläsningar för alla nya elever som börjar på det gymnasium som jag arbetar på och idag, onsdagen den 8/1, skall jag ha en extrainsatt sådan för två olika RIG-skolor som är på besök (Riksidrottsgymnasium). Syftet är att hjälpa eleverna om vilka tankeknep de kan applicera då det känns tungt samt att hjälpa dem att se att det i mångt och mycket är som att träna och tävla i valfri sport, eller i andra liknande aktiviteter. Dessa föreläsningar brukar vara mycket uppskattade och det är ofta som elever stannar kvar, eller söker upp mig senare/senare under terminen, och berättar hur mycket hjälp som de har fått av föreläsningen.

Jag brukar börja med att spela upp denna film (3 min lång - se den!), vilken jag själv kan ta fram då jag behöver peppas/finna motivation. ”Whats stoping You?”. Denna fråga är central i allt som vi människor utsätter oss för där vi har en vilja att nå ett visst mål; ett visst resultat, men där vi liksom inte förmår att göra den ansträngning som krävs. Att synliggöra ursäkterna och analysera ifall de är rimliga, eller dåliga, sådana, är viktigt om man vill lyckas. ”Jag orkar inte”, ”det är för tidigt”, ”jag gör det i morgon” et cetera är nog några bland flera som både en och en annan känner igen? Ibland kan dessa ursäkter vara adekvata, men oftast är fallet det motsatta.

Det som jag ämnar trycka lite extra på för eleverna är att bakom all den framgång och all den utveckling som de, jag och alla andra vill nå finns ett berg av ”dolda bakomliggande faktorer”; motivation, målmedvetenhet, grit, dedikation, ihärdighet et cetera och att om man verkligen vill – verkligen vill – kan mycket, om än ej allt, uppnås.

Att skriva om detta på denna blogg och i denna sfär, där mer eller mindre alla reflekterar kring ekonomi, mening och mål med livet, sin egen plats i tillvaron, var man är och vart man vill bege sig, är som att slå in öppna dörrar, eller föreläsa för redan frälsta. Så varför författar jag dessa rader? Anledningen är den enkla, vilken all forskning pekar på, att människans hjärna behöver påminnas och uppdateras, för om så inte vore fallet skulle alla kunna läsa en bok och för alltid komma ihåg varje bokstav tillika ord; man skulle komma ihåg varje siffra i ett bolags årsredovisning et cetera.

Jag har gått på många minor i mitt liv och jag kommer fortsätta att så göra. När jag väl trampar på dem ser jag till att göra något gott av dem – misslyckas är något helt annat än att se det som ett statiskt misslyckande. Att se allt som lärtillfällen skapar inte bara en bättre harmoni i kroppen tillika knoppen och en lättare förmåga att kunna stå emot hinder, utan det leder också mer ofta än sällan till nya, större och mer kraftigare framgångar.

När jag ser på tidigare nämnd video och reflekterar kring vad det är som stoppar mig är svaret detsamma som den kommer fram till; det är jag och jag enkom. Jag är såväl min bästa allierade som värsta fiende och så länge jag har detta öppna förhållningssätt, vägrar ge upp på grund av ”dåliga” förklaringar/ursäkter kommer jag alltid att ta två steg fram och ett bak, istället för tvärt om.

Vad brukar du använda för verktyg för att då och då boosta dig själv? 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.