14 Mar, 2023

With great powers...

Uppdaterad:
14 Mar, 2023

Jag har aldrig varit frälst av superhjältar. Absolut lekte jag och mina vänner Batman (på tidigt 1990-tal översattes namnet till ”Läderlappen”), Spindelmannen med flera när vi var yngre och inte sällan önskades det maskeradutstyrsel i födelsedagspresent, eller julklapp. Dock kom intresset för alla superhjältar inom såväl Marvel- som Justicesfären inte att bita sig fast. Visst har jag sett ett par av de senaste årens alla filmer på samma tema, men jag är inte ”fast”. Kanske beror det på att jag saknar fantasin, eller för att jag helt enkelt är felgängad. Oavsett förstår jag dess hype, för visst är det ändå något uppskattat för våra hjärnor att kunna drömma sig bort; bli fångna i en alternativ värld eller dylikt. Jag får samma när jag ser filmer och serier, men allra mest när jag läser böcker. Eskapismen är lika uppskattad som viktig, för det är i denna som vi får möjlighet att slappna av och fly verkligheten; släppa alla tankar om jobb, studier et cetera.

Spindelmannen är en intressant, speciellt utifrån ett psykologiskt perspektiv (läs gärna denna artikel), men också för att han är som superhjältarnas Peter Pan – ”grabben som vägrar växa upp”. Vad jag emellertid har tagit med mig från de serietidningar och filmer som jag läst och sett är citatet som hans farbror, Ben, säger i serietidningen Amazing Spiderman #15, men som du säkert sett är med i den första filmen från 2002; ”With great powers comes great responsibility”. 

”With great responsibility comes great powers


Tillåt dig tänka på det uttalandet. Visst finns det sanning i det? Med stora krafter kommer också ett sorts ansvar, främst för dig själv, men också för dina nära och kära. Dock är det inte primärt denna meningslydelse jag ämnar dryfta, utan den motsatta – With great responsibility comes great powers.

Genom att du tar ansvar för dig själv, ditt liv, din ekonomi och dina investeringar kommer du få en ökad ”makt” (förstå mig rätt). Denna är din att bruka. Fel samt dåligt brukad och du raserar sådant som kommer ta år efter år att återbygga. Rätt använd och du kommer få förnimma hur väl attraktionslagen fungerar; tänk positivt och det positiva kommer att komma till dig; ge till andra och de kommer ge till dig et cetera. Ta ansvar och belöningarna/räntan/avkastningen kommer att komma.

  • Ta ansvar för att skapa en inkomst.
  • Ta ansvar för att för leva förnuftigt, utifrån dina inkomster och vad som är långsiktigt hållbart.
  • Ta ansvar för att avsätta en viss procent av din inkomst varje månad för ett långsiktigt. sparande/investerande.
  • Ta ansvar för att investera i dig själv genom t.ex. bokläsning, föreningar, träning med mera.
  • Et cetera.

Sagt med all ödmjukhet och förståelse för att jag är förblindad av mig och mitt perspektiv bedömer jag mig ha tagit ett relativt bra ansvar under hela mitt vuxna liv. En effekt av detta är att jag har ett, för mig, stort kapital som ger mig en trygghet. Nämnda visar sig genom bland annat god nattsömn, möjligheten att kunna tackla oväntade och höga kostnader, såsom att kylen, bilen och espressomaskinen går sönder på exakt samma dag som det blir ett vattenläckage i badrummet. Möjlighet att kunna äta på restaurang när jag vill och önskar och inte bara den 25:e varje månad. Att kunna köpa mer eller mindre vilka råvaror jag önskar för middagsbjudningar. Et cetera.

Jag skriver inget av detta för att på något sätt skryta, ty jag vet att det alltid finns större fiskar samt att jag är ingen; blott en dödlig bland dödliga. Därtill är det som är av essentiell vikt hos mig och i mitt liv raka motsatsen i en annans liv. 

Vill du ta tjänstledigt och testa något nytt? Börja studera? Testa att bo på andra breddgrader vissa perioder på året? Kunna köpa vara X? Kunna äta ute mer eller mindre flera gånger i veckan? Allt detta kan du uppnå om du tar ansvar. Med ansvar kommer också benen planering, processfokus, anpassning, motivation och uppföljning. Samtliga viktiga delar för ett mer välfungerande liv i dess allmänhet.

Jag vet att det låter krystat, men låt oss bortse från det; ta ansvar och ge dig själv således möjligheten till ”great powers”! Ja, du kanske blir din egen He-Man, som ”… have the power”.

 

Mentala Modeller – nedräkning

För mig är ett boksläpp stort. Jag har full respekt och förståelse för om du tycker och anser det motsatta. Jag hoppas likväl du vill visa förståelse och respekt för denna för mig viktiga, för att vara ärlig; extremt viktiga, release som denna bok är. Detta då det är en mycket personlig och närgående bok.

Allt tycks gå enligt plan och onsdagen den 22 mars, det vill säga om cirka en vecka, släpps den. Den finns redan nu att förköpa hos såväl förlaget som på Adlibris. Om du hellre tror dig vara på god fot med Fru Fortuna har förlaget en utlottning som ännu är livs levande. 

Att som författare befinna sig såhär nära ett släpp är något som är belagt med kluvna känslor. Dels finns alltid en känsla som säger att du (läs: ”jag”) kunde ha gjort mer och bättre, dels en som säger att manuset är bra som det är. Utöver detta finns såklart den spända och nervösa väntan på hur boken kommer att tas emot.

MM
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.