11 Apr, 2024

Avanzas kunders sparande

Uppdaterad:
11 Apr, 2024

Den här statistiken brukar Avanza dela varje år och den är nog en bra väckarklocka för många som läser bloggar och på Twitter och känner det som att alla andra är jätterika, sparar jättemycket och får jättehög avkastning varje år. Det blir någon typ av filterbubbla i stil med att man börjar träna lite och bara följer fitness-proffs som lägger upp bilder i rätt ljus och vinkel på Instagram. Så kul och bra statistik som förhoppningsvis kan peppa många!

Innan jag går vidare så måste jag ändå få fundera kring vem den rika 51-åringen är som höjer medelvärdet med runt 200 000 kr per kund jämfört med de som är 50 och 52 år trots att medianen är lägre.

Det som är extra intressant med statistiken är att Avanza numera har runt 2 miljoner kunder, så det blir verkligen ett bra och brett underlag. Men det finns samtidigt en del som gör det lite svårtolkat. Först och främst så är det ju så att alla behöver minst en bank till, då man inte kan få in lön och betala räkningar hos Avanza. Det här blir alltså ingen total bild av läget. 

När det gäller månadssparandet har jag dessutom förstått att statistiken bara visar sparande via autogiron. Det vill säga den som sätter in en klumpsumma nu när skatteåterbäringen kommer eller har ett lågt fast månadssparande och sen för över lite extra pengar i slutet av varje månad får inte med det sparandet. Men kapitaldelen tar så klart med alla typer av insättningar.

Det som jag tycker är mest intressant med ovan sagt är den väldigt dåliga tillväxten av kapital som både medel- och medianpersonen får. Det motsvarar inte ens insättningen av nya pengar för de flesta åldrar. Nu är det så klart olika personer som är 30 år och 40 år i tabellen och för att få en bättre bild skulle man behöva jämföra 30-åringen idag med 40-åringen 2034 och dessutom rensa för nytillkomna kunder. Om man verkligen ville se hur kapitalet växer på 10 år. Men jag tycker tabellen sett ungefär likadan ut i många år och avkastningen är helt enkelt för dålig för att man ska kunna skylla på mätfel och att det tillkommit nya kunder under resans gång. Kunder som sparar flera tusen i månaden borde helt enkelt bli rikare mycket snabbare än vad de tycks bli.

Mediankunden som vid 25 har 13 000 kr i kapital och månadssparar i snitt 1 500 kr i månaden under de kommande 25 åren borde med 8% årlig avkastning ha runt 1,2 miljoner när den fyller 50. Men har 63 000 kr. Var tar pengarna vägen?

Den enda rimliga slutsatsen för mig är att majoriteten inte använder Avanza till det som det är tänkt. Det vill säga ett långsiktigt sparande på börsen. Man kan så klart ha ett autogiro på 3 000 kr och sen ta ut 36 000 kr varje sommar när man ska betala semestern, men då vet jag inte varför man är kund hos Avanza. Det finns bättre sparkonton på annat håll och på 11 månaders sikt är inte börsen rätt ställe för pengarna. 

Det är möjligt att många sparar långsiktigt i 15-20 år och sen tar ut en klumpsumma på flera hundra tusen när de ska köpa en bostad till exempel. Och att dessa uttag sker vid olika åldrar så att man aldrig hinner se någon vettig uppgång på aggregerad nivå? Möjligt, men jag tycker det skaver som fullständig förklaring av läget.

Sen är så klart sparande en typ av uppskjuten konsumtion där man tar pengar från sitt nuvarande jag och ger till sitt framtida jag. Och här kan man fundera kring om en 20-åring som är fattig ska ge pengar till sig själv i form av en betydligt rikare 80-åring. Så jag är absolut inte emot att använda pengarna löpande och innan 80-årsdagen. Men här verkar det vara frågan om ett gnetande och sparande ett helt liv som inte alls tar vara på den avkastning som börsen gett långsiktigt historiskt. Ser man på den har tabellen verkar det ju som börsen gett minusavkastning de senaste 60 åren då kapitalet inte ens verkar växa med insättningarna.

Vad säger ni? Har jag missat något?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.