4 Feb, 2021

Begräsningar som fri eller heltidsarbetande

Jag såg en Tweet med ett filmklipp från bloggkollegan, författarkollegan och kompisen Farbror Fri. Hans son är mitt i en bakåtvolt i den lokala skidbacken i Leksand där de bor.

Trots att jag varken har någon son eller kan göra en bakåtvolt på skidor så var igenkänningen stor. Att leva sparsamt och sluta jobba i 40 årsåldern med barn skapar helt klart en dimension till då även barnen påverkas av föräldrarnas val, men i grunden är det på något sätt ändå samma val man står inför. De flesta har någon form av begräsning i livet i form av ekonomi, tid eller andra möjligheter.

Ska man jobba och tjäna mycket pengar för att kunna köpa fina skidor och åka på en sportlovsvecka till Alperna med hela familjen där barnen får gå i skidskola med privatlärare? Eller ska man jobba väldigt lite och bo nära skidbacken och vara där några eftermiddagar i veckan med sina billiga skidor och lära sig göra en bakåtvolt som det blir svårt att lära sig hos skidläraren för den som bara åker en vecka om året? För att ta ett tydligt exempel med ytterligheter. Det finns så klart något exempel på någon som klarar av att både jobba heltid, ha barn och åka två kvällar i veckan till Hammarbybacken och sen en vecka till Alperna. Men då blir det betydligt mindre tid och kraft över till annat. Väldigt få har obegränsat med både tid, frihet och pengar.

Det här går att överföra till mycket mer än alpin skidåkning för den som äger sin egen tid på bekostnad av lite mindre pengar än vad som hade varit möjligt med heltidsjobb fram till 70.

- Med energi och tid över för att träna 5 gånger i veckan blir resultatet bättre än för den som tränar 2 gånger i veckan med Sveriges bästa PT.

- En enkel kaffe i termos ute på en udde vid en sjö kan smaka bättre än den dyraste havrelatten serverad i pappmugg som tas på språng mellan två möten.

- Vill du skaffa en hund kan du få en meningsfull hobby istället för att jäkta iväg på morgonen och lämna in hunden på hunddagis som kostar 3 500 kr i månaden och stundtals bara känns som en extra belastning i vardagen. 3 500 kr i månaden motsvarar 7 000 kr i månaden före skatt för den som tjänar bra, rätt mycket pengar att jobba in som i sin tur bara innebär att du får ännu mindre tid ihop med din hund.

- Gillar du att vara i trädgården kommer den hemmaodlade grönsakerna troligtvis smaka bättre än de från butiken och du behöver inte bekymra sig om att timlönen för ditt arbete blev låg. Då inte timmarna är någon bristvara och det var rena nöjet att få följa resan från frö till tallrik.

Bara för att ta några vitt skilda exempel. Sen kommer det så klart alltid vara någon form av avvägning. Hur lite ska man jobba eller tidigt ska man gå i pension vs hur mycket pengar behövs för att göra det man vill göra. Har man inte ens råd med träningskläder, kaffebryggare, hundmat eller grönsaksfrön spelar det ingen roll hur mycket tid för ovanstående exempel som man har.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.