13 May, 2023

Behovet av att shoppa

Uppdaterad:
13 May, 2023

Jag vet inte hur det gick till, men av någon anledning föreslog Youtubes algoritmer att jag skulle kolla på ett klipp med Anis Don Demina. Och som inte det förslaget var konstigt nog så gjorde jag det konstiga valet att lyda algoritmens förslag. Att klippet kom upp och att jag klickade på det beror troligtvis på båda på att det handlade kost och träning, vilket är områden som intresserar mig. Även om jag kanske inte riktigt söker inspiration från just detta håll normalt.

I klippet fick vi höra att Anis mål var att gå ner från 120 kg till 110 kg och att träningen hade gått dåligt på slutet. Och när träningen gick dåligt och motivationen var låg brukade han lösa det genom att köpa nya träningsprylar. Denna gång blev det en klocka för 11 000 kr som han skulle använda när han tränade. Träningen verkade vara gymträning och hopprep. Som gick dåligt.

Nu har han säkert råd med det, men jag fick mig ändå en tankeställare hur olika man kan fungera och tänka. Jag har ingen jättekoll på Anis och hans träning men målet att gå ner till 110 kg känns inte som träning på någon jättehög nivå som kräver avancerad teknisk utrustning. Så det handlar nog precis som han själv sa mer om motivation och att det skulle göra träningen roligare.

Själv tränar jag runt 10 timmar i veckan där det mesta sker utomhus där såväl puls som distans är av intresse. Jag följer upp träningen rätt noga och prestation ligger delvis i fokus även om huvudsyftet är att det är kul för stunden och jag mår bra av det. Dvs behovet av klocka borde snarast vara större än om man ska hoppa hopprep inomhus i syfte att gå ner 10 kg. Ändå trivs jag väldigt bra med min många år gamla pulsklocka som kostade runt 2 000 kr. Jag har inte ens tänkt tanken att köpa en ny klocka och skulle ha samma klocka som idag även om portföljen var värd 120 miljoner istället för 12 miljoner.

Jag tänker att den här inställningen till shopping återkommer i mycket som man gör. Så skillnaden blir väldigt stor över tid. Har man en hobby som man verkligen gillar så tycker jag absolut man ska skaffa bra grejer till den. Men om man måste köpa en ny klocka för att få motivation för träningen, så måste man kanske köpa speciella glas för att blanda en viss drink, byta mobil innan den gamla uppvisar minsta problem, byta cykel till en lättare och dyrare redan innan första passet inför Vätternrundan, lägga till en massa tillval på nya bilen bara för att de finns i listan över möjliga tillval osv. 

Nu pratar jag inte specifikt om Anis då jag har väldigt dåligt koll på honom, utan mer allmänt kring fenomenet och ett tankesätt som jag tycker mig sett hos många individer. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.