21 Apr, 2021

Boken Mer Börsspykologi

Jag har fått äran att läsa boken Mer Börspsykologi skriven av Cristofer Andersson som är bloggkollega här på Trade Venue.

Boken är precis som det låter en uppföljare på boken Börspsykologi som kom ut under våren 2020. Just det här med tajmingen av de två böckerna är lite intressant då både en period då börsen rasar som den gjorde våren 2020 och när börsen ligger på All Time High som nu under våren 2021 erbjuder psykologiska utmaningar.

Boken är väldigt välskriven och jag är imponerad av det jobb Cristofer lagt ner på att skriva en ny bok på så kort tid, samtidigt som han bloggat och jobbat som lärare. Det är nämligen ett gediget arbete som ligger bakom boken som innehåller mängder med referenser till såväl svenska som utländska böcker och forskning.

Jag tror man kan läsa boken på lite olika sätt. Antingen bara läsa igenom den från pärm till pärm och snappa upp lite roliga exempel som man kommer nicka igenkännande när man läser. Det hände mig flera gånger under veckorna jag hade boken på gång att jag stötte på saker i vardagen eller på TV som direkt knöt an till något jag läst i boken kvällen innan. Och kunskap och ökad igenkänning av vanliga fenomen är ju alltid bra. Ska man däremot klara av att med bokens hjälp göra det som står på bokens framsida det vill säga överlista aktiemarknaden med mentala verktyg krävs troligtvis att man jobbar mer grundligt med boken och sitt läsande. Vissa saker kan man lära sig genom att läsa, men när det kommer till att hitta sina egna mentala svagheter och få till en förändring krävs nog många gånger en hel del jobb.

Boken innehåller en stor del korta berättelser där vi får följa ett antal fiktiva personer och se hur de aggerar i olika situationer vilket sen förklaras med koppling till teori och studier. Jag tycker det är ett bra pedagogiskt grepp som gör det både underhållande ett lättare att förstå. Men boken blir samtidigt ganska lång med en bit över 300 sidor vilket till viss del förklaras av att dessa fiktiva historier många gånger är närmast skönlitterära. Kul för läsupplevelsen och det märks att Cristofer gillar att skriva och att han gör det bra, men för den som vill ha lite mer pang på rödbetan kan jag tänka mig att det ibland upplevs som lite långrandigt innan vi kommer till kärnan i just det aktuella exemplet och budskapet.

Cristofer har inte bara gjort ett imponerande arbete med att skriva själva boken. Han har även varit framgångsrik i PR-arbetet med att komma ut och berätta om boken i media och poddar. Och fått ett stort antal lovord från riktigt framgångsrika finansprofiler. Riktigt bra gjort! Läs mer om boken och dess mottagande på Cristofers blogg här på Trade Venue. Där finns också länkar till olika ställen du kan köpa boken.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.