16 May, 2023

Castellums emission

Uppdaterad:
16 May, 2023

Nu har jag tackat ja till att teckna nya aktier fullt ut i Castellums nyemission. Det var lite rörigt då vi har aktierna på ett par olika konton och inte har kredit tillgänglig på alla konton och dessutom var tanken att vi skulle klara av att teckna enbart med pengar från senaste tidens utdelningar. 

Jag tänkte någonstans i slutet av april när inte villkoren var klara att info i maj och deadline i juni skulle vara rimligt när de pratade om Q2, men sen gick det rätt snabbt och deadline blev att pengarna behövde vara på kontot kl 23.59 den 28 maj. Vilket betyder att Sampos utdelningen inte har hunnit landa på kontot då. 

Men nu är det löst och tillräckligt med pengar kommer finnas på kontona utan kredit och på kontot med kredit får jag ligga lite på minus några dagar mellan Castellums emission och Sampos utdelning.

Jag tog även en rövare och tecknade några hundra aktier utan företräde. Är ju gratispengar för den som tror aktien håller sig över teckningskursen, men antar att det blir väldigt få aktier om ens några. Men kan jag sno åt mig 20 aktier extra, så blir det 20 aktier mindre som Roger Akelius får roffa åt sig till rabatt i alla fall. Vilket nästan känns lika viktigt som att få köpa 20 aktier till bra pris.

Enligt villkoren så ska de som tecknat med stöd av teckningsrätter få förtur för tilldelning av eventuellt “överblivna aktier" som ingen tecknat. Och så vitt jag kan förstå verkar det vara så rättvist att det ska fördelas ut proportionerligt mot hur många aktier man tecknade med teckningsrätter. Det vill säga inte riktigt så illa som jag först befarade där bolaget och rådgivarna fritt kunde välja vem som skulle få dessa aktier.

I vårt fall med 2 600 aktier dvs rätten att köpa 1 300 nya för 62 kr borde det alltså inte spela någon roll om jag utöver dessa 1 300 aktier ansöker om 1 000 eller 500 extra aktier utan teckningsrätt. Eftersom jag antar att det handlar om någon enstaka procent (eller kanske till och med promille) av aktierna där ägarna glömt att teckna eller sälja sina teckningsrätter. Det som spelar roll för tilldelningen bör alltså enbart vara att jag tecknat med teckningsrätt och därmed får förtur samt hur många aktier jag tecknade med rätt. Men skadar inte att försöka att få några extra aktier i alla fall. 

Och även om det bara är låt säga 1% av teckningsrätterna som brinner inne och ska fördelas ut så kommer ju långt från alla ägare komma på tanken att teckna sig utan rätt. Så vi som då anmäler oss borde alltså få mer än 1% extra i exemplet ovan. Eller?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.