23 Jan, 2019

Castellums rapport (och en rolig? tävling)

Ni som inte är intresserade av aktier utan mest gillar sparande och indexfonder får stå ut med att det kommer bli mycket aktiefokus under ett par veckor här i samband med rapporter och utdelningsinfo för 2019. Idag var det dags för vårt största enskilda innehav (Investor och Industrivärden är något större men är mer att betrakta som en fond än enskild aktie) nämligen fastighetsbolaget Castellum.

Som ni vet siktar jag på 4% direktavkning och 3% utdelningstillväxt för portföljen som helhet. Det betyder att ett bolag som ger lite mindre än 4% i utdelning behöver höja utdelningen med mer än 3% för att bidra till totalen. I takt med att priset på Castellum har stigit så motsvarar förra årets utdelning i Castellum bara en direktavkastning på runt 3% på dagens aktiekurs. De skulle alltså behöva höja utdelningen med 4 men gärna 5% för att förtjäna sin plats i porföljen. Höjningen som meddelades idag blev, håll i er nu ni som inte redan sett det, 15% jämfört med förra året.

Grunden för denna höjning är ett urstarkt år för Castellum. De flaggade redan för ett år sen att det såg väldigt bra ut inför 2018. Förvaltningsresultatet som ligger till grund för utdelningen steg med hela 17% så på sätt och vis var det logiskt att utdelningen höjdes så mycket som 15%. Detta ska jämföras med Castellums långsiktiga mål att växa förvaltningsresultatet med 10% om året. Så det är tydligt att 2018 varit ett fantastiskt år. Man flaggar nu för att 2019 inte kommer vara riktigt lika fantastiskt men är överlag fortsatt positiva. VD Henrik Saxborn säger dock i sitt VD-ord att målet med 10% tillväxt av förvaltningsresultatet är ambitiöst och att man inte kommer nå det varje enskilt år.

Något som är intressant tycker jag är just att man vågar höja utdelningen så mycket. Castellum har höjt utdelningen varje år i 21 år i rad nu. Något man är väldigt stolt över och pratar om redan i första rubriken på rapporten. Med anledning av det är det väldigt imponerande att man vågar fläska på och höja med 15% istället för att höja med 6-7% vilket skulle ge mycket större möjlighet att hålla sviten av höjd utdelning varje år om det kommer tuffare år i framtiden. Men detta sätt att jobba för ägarnas bästa varje år är givetvis helt rätt snarare än att vara taktisk för att hålla någon svit intakt.

Ett bolag som höjt utdelningen varje år i 55 år har troligtvis inte använt sitt kapital optimalt då man med stor sannolikhet några år delat ut mer och några år mindre än vad man egentligen skulle velat. Som investerare som ska leva på utdelningen är det givetvis väldigt skönt att ha en utdelning som nästan säkert stiger från år till år. Men man ska vara medveten om att det mest rationella hade varit att bolaget sa att vi kommer försöka hitta investeringar som ger xx% årlig avkastning, för de år vi inte kan hitta det kommer vi dela ut vinsten medan de år när vi bedömer att pengarna kan göra bättre nytta inom bolaget blir det ingen utdelning alls.

Tänkte avsluta med en tävling som jag kom på nyss, ta det för vad det är. Här nedan följer ett antal fiktiva citat på Castellums rapport. Er uppgift blir att gissa vem som sagt det. Citaten är alltså gjorda av mig och en helt fri tolkning, är de orättvisa eller dåliga så är det mitt fel. Självklart gjort med kärlek till personer jag gillar så hoppas alla tar det på rätt sätt.

1. När nu Castellum stängt böckerna för 2018 visar det sig att utdelningen steg med hela 15% med ett förvaltningsresultat norr därom. Kom nu ihåg att återinvestera utdelningen. En liten utsvävning är att av Investors totalavkastning sen 1987 så utgörs 2/3 av utdelning och 1/3 av kurstillväxt.

2. Fin rapport från Castellum, men när jag var uppe i Umeå i helgen såg jag ett hus med en Castellumflagga utanför där det var släckt på hela andra våningen. Så frågan är om inte hyresmarknaden börjar bli mättad. Jag höjer ett varningens finger. Det var dock en Konehiss på Scandic där jag bodde. Kort Castellum och lång Kone blir mitt bet för 2019.  

3. Innan vi kan diskutera Castellums utdelning och hur den påverkar vårt fria liv måste vi definiera frihet och gå till botten med vilka infallsvinklar och strategier vi har får våra tankar och hur vi designat vårt liv. Vilka konstruktioner och mönster kan vi ha nytta av när vi tittar på utdelningen för 2019?

4. Visst utdelningen var väl bra. Men den är ju i Svenska kronor som faller i värde varje år på grund av Riksbankens agerande. Hade man fått utdelningen i guld, Bitcoin eller SOFTs hade jag köpt att 15% utdelningstillväxt var bra. Min kille X sa förresten en bra sak igår...

5. Jag är så jävla trött på alla idioter som hyr kontor av Castellum. Fattar de inte att de blir blåsta när de betalar flera tusen per kvadrat och år inne i centrum? De sitter där med sina trista arbetstider och puckade arbetskamrater och köper lunch på stan för 150 kr. Säkert för SMS-lån. Fy fan!

6. Henrik Saxbom är för go. Jag hade höga förväntningar men det här var en attans fin rapport. Castellum är ett sunt bolag med god historik och goda möjligheter att leverera ett förvaltningsresultatet som växer med god bit över målet 10% om året över tid. Jag tycker aktiens pris idag är rimligt.


Svara med vilket namn ni tror hör till varje nummer i kommentarsfältet. Den första med 6 rätt får ett ex av min bok Ekonomisk frihet.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.