23 Oct, 2023

Drar igång ett månadssparande

Uppdaterad:
23 Oct, 2023

Sedan sommaren 2018 har det varit dåligt med nya insättningar i portföljen. Vi gjorde visserligen ett litet ryck under 2020 när börsen gick ner under Corona. Då hade vi under 2018 och 2019 byggt på bufferten lite, detta då vi inte riktigt visste hur länge min fru skulle fortsätta jobba. När vi dessutom fick tillbaka pengar på en bokad utlandsresa och det blev en period med lägre kostnader kunde vi stoppa in en del pengar på börsen under våren och sommaren 2020.

Vi har sedan dess medvetet ökat våra kostnader lite och så har så klart inflationen gjort sitt utöver det. Men trots det har vi fått lite pengar över även under 2021-2023. Dessa har dock inte gått in på börsen utan vi har främst valt att betala av på vårt bolån (vi har flexutrymme på lånet dvs de pengar som betalas in kan tas ut igen vilket gör att det blir en typ av buffertsparande). Dels har det så klart att göra med att räntan gått upp lite så det känns som amortering gör lite skillnad nu, men till stor del har det varit en psykologisk grej. 10 000 kr in på ett bolån på 600 000 kr har känts som det gjort större skillnad än att stoppa in det i en aktieportfölj på 12 miljoner som går upp och ner 100 000 kr om dagen. Portföljen har dock klarat sig utan uttag, dvs alla utdelningar har återinvesterats vilket i sig är klart bättre än vad jag trodde i början av 2018.

Men nu bestämde vi lite spontant igår att vi drar igång månadssparandet på börsen igen.

När ska man sluta månadsspara? Ja säg det, hade jag fått frågan från någon utomstående hade jag nog sagt att det är skit samma att stoppa in nya pengar i vårt läge. Alexander Gustafsson gjorde en film på ämnet för ett par år sedan. 

Börsen har som bekant gått rätt dåligt på slutet och svenska storbolagsindexet ligger nu runt -10% sedan 1/1 2022 och småbolagen har gått väldigt mycket sämre än så.

Nu är så klart 1/1 2022 en tuff jämförelseperiod då börsen gick väldigt bra andra halvåret 2020 och hela 2021. Och det har hänt en hel del skit sedan dess med krig, inflation, högre ränta och ökad risk för lågkonjunktur 2024. Men det mesta talar ändå för att den som köpte en svensk indexfond i januari 2022 kommer ha gjort en ok affär en bit in på 2030-talet. Och skulle det bli så vet vi med säkerhet att den som köper samma indexfond idag kommer göra en bättre affär med högre avkastning på kortare tid.

Vi kommer spara manuellt beroende på hur mycket pengar som blir över och fokus kommer fortfarande vara att träna på att leva lite dyrare och prioritera sånt vi tycker är värt pengarna. Men jag skulle gissa att vi landar på ett sparande på mellan 5 000 och 10 000 kr i månaden fram till försommaren 2024 (så långt som jag har lite känsla för inkomstsidan). Vilket i grova drag motsvarar vår genomsnittliga amortering på bolånet det senaste året.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.