14 Jun, 2021

Gemenskap i ”FIRE-sekten”?

Jag fick en fråga/önskemål om blogginlägg från en trogen läsare. Alltid uppskattat då det inte är självklart att veta vad ni vill läsa om. Det här hade jag nog till exempel inte tänkt var värt ett eget inlägg. Här kommer ett klipp från mailet med frågan:

Det som jag gärna skulle läsa om är ifall du brukar hålla regelbunden kontakt med andra som uppnåt FIRE, om ni träffas och diskuterar ämnet, och om ni ens på något sätt delar era tankar kring vardagen och/eller eventuellt ordnar vardagsaktiviteter tillsammans. Typ börssnack eller snack om ”livet efter FI” på någon krog eller dylikt. Jag förstår att det är omöjligt att ge ett allmängiltigt svar, eftersom alla individer är olika. Jag har också undrat ifall det faktum att du är anonym (iaf online) har haft en inverkan på hur du ser på allt detta, och ifall anonymiteten påverkat ditt eventuella deltagande i någon form av ledig gemenskap.

Om vi börjar med det rent konkreta i frågan så har jag personligen träffat 6-7 personer som slutat jobba vid en ålder av 45 eller tidigare. Alla har jag träffat med min blogg som grund dvs personer jag lärt känna den vägen antingen via att de som läsare har kommenterat/mailat mig kopplat till min blogg eller att de själva haft liknade bloggar som min eller att vi följer varandra på Twitter. Då det är en ganska ovanlig företeelse att sluta jobba vid 40 faller det sig naturligt att man får hitta varandra lite mer aktivt främst via nätet, snarare än att springa på folk av en slump. De flesta av dessa personer har jag träffat flera gånger och är personer jag ser som bekanta som jag gillar att umgås med när tillfälle ges och som jag försöker hålla kontakten med. Men ingen tillhör mina närmaste vänner. Fördelen är att de flesta som inte jobbar är väldigt flexibla vad gäller tider, så det brukar sällan vara några problem att få till en träff.

Tittar vi på det i ett lite vidare perspektiv och tänker på utbytet och gemenskapen så är det ju ofta roligt att ha några gemensamma intressen med de personer som man umgås med. Och kanske ännu mer givande om man dessutom har liknande värderingar och syn på livet i stort. Med det sagt så behöver man inte dela alla intressen eller personlighet med de man umgås med. Jag har vissa kompisar jag pratar aktier med men som jag vet är helt ointresserade av sport och det finns andra jag pratar sport med men aldrig skulle nämna ett ord om senaste tidens utveckling på börsen.

På sätt och vis är något så stort som synen på arbete, sparsamhet, pengar och frihet något som kanske säger mer om ens personlighet än att man råkar heja på samma fotbollslag eller att båda gillar att skjuta älgar. Men drivkraften till att spara mycket pengar och att kunna sluta jobba kan också vara väldigt olika. Det blir svårt att bygga nära vänskap på att det enda gemensamma man har är att man inte gillar att jobba 40 timmar i veckan till 67, det är lättare att bygga på ett gemensamt intresse än ett gemensamt ointresse.

Anonymiteten som också frågades om ser jag inte som någon avgörande fråga eller problem i sammanhanget. Man behöver inte lämna ut efternamn och personnummer bara för att man ska träffa någon och för att ta en promenad och prata om livet fritt från lönearbete. Många är i ungefär samma situation att de vill hålla lite låg profil med detaljer om sin privatekonomi och de som är offentliga på blogg/sociala medier har inga problem att respektera de som vill hålla lite lägre profil. Så anonymiteten tycker jag verkligen inte ställt till det när det kommer till att träffa andra "unga pensionärer".

Det största utbytet av tankar kring FIRE får jag dock på distans via blogginlägg, bloggkommentarer, Twitter, mail och direktmeddelanden. Här upplever jag också att de flesta är väldigt öppna och hjälpsamma så om man själv står i gränslandet till att våga sluta jobba och har praktiska frågor från någon som redan tagit steget är svaret troligtvis väldigt nära.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.