10 Feb, 2022

Hatkärlek till Industrivärden

Idag var det dags för Industrivärdens rapport. Ett bolag jag ägt länge och som också under flera år var mitt största innehav. Men det har på senare år blivit rätt rejält omkört av Investor i portföljvikt, både tack vare mer köp i Investor och en mycket starkare kursutveckling.

Jag måste säga att jag har blandade känslor för Industrivärden. Jag gillar verkligen flera av innehaven, den långa historiken och att man för det mesta kan köpa aktien till rabatt. Men samtidigt sitter jag ofta och stör mig lite på bolaget. Idag var ett sånt tillfälle. Det började med att de skrev på sin hemsida att rapporten skulle komma "runt kl 15", varför de inte kan släppa på morgonen innan börsen öppning som de flesta andra fattar jag inte och varför de inte kan ange en exakt tid fattar jag ännu mindre. Sen var det uppenbart att det hela tiden var planerat att det skulle släppas kl 15.30. Nu är inte Industrivärden den typ av bolag där man behöver sitta och följa rapporten för att handla på resultatet, eftersom bolaget bara består av noterade bolag och rapporten inte brukar komma med något nytt. Men ändå, släpp rapporten på morgonen och framförallt berätta i god tid innan exakt vilken tid ni ska släppa rapporten.

Så över till ännu större problem än att rapporten kom på lite oklar tid. Industrivärden har verkligen inte rosat marknaden de senaste åren.

Inga direkt imponerande siffror framförallt inte på 1-5 års sikt, men heller ingen katastrof så klart att gå ungefär som index på längre sikt. Men jag måste faktiskt ifrågasätta om de verkligen gör sitt yttersta för att slå index?

I rapporten kan vi nämligen läsa följande:

Det betyder alltså att Industrivärden tar emot utdelningar från sina bolag. Sen tar man en del av dessa utdelningar och skickar vidare till oss ägare. Men man behåller en del av pengarna som ska användas till investeringar. Så långt allt väl, om de högavlönade och smarta personerna på Industrivärdens kontor lyckas göra bättre investeringar än vad vi simpla aktieägare lyckas göra med vår utdelning är det ju toppen om de hjälper oss att sätta pengarna i arbete för att skapa ännu större vinster och framtida utdelningar. Kanske kan de hitta något nytt spännande bolag som de kan plocka in i portföljen och genom att investera 3-4 miljarder i ett nytt bolag som utvecklas väldigt väl skulle det snabbt kunna ge några procentenheter extra avkastning om året för oss ägare. Eller kanske kan de göra en bedömning att under 2021 är Ericssonaktien verkligen köpvärd så att det är läge att köpa massa aktier och låta bolaget gå från 6 till 8% av substansvärdet, vilket även det skulle kunna ge mätbar effekt om Ericsson går bättre än övriga portföljen de följande åren.

Men vad är det då Industrivärden har gjort under 2021? Jo man har investerat "fyra miljarder kronor i Sandvik, Volvo, Handelsbanken och Essity". Det vill säga just de bolag som redan väger tyngst i portföljen. Tillsammans utgör dessa fyra bolag 81% av substansvärdet. Detta samtidigt som Industrivärdenaktien idag handlas till 14% rabatt. Det betyder att om de istället hade delat ut alla pengar så hade vi ägare kunnat köpa fler aktier i Industrivärden för utdelningen och på så sätt fått ett nästan exakt lika stort ökat ägande i Sandvik, Volvo, Handelsbanken och Essity och dessutom fått ett ökat ägande i SCA, Ericsson och Skanska på köpet nästan helt gratis. Eller så skulle Industrivärden själva kunna återköpa och makulera den egna aktien och få samma effekt, det vill säga ett ökat ägande per Industrivärdenaktie i samtliga sju portföljbolag istället för bara i fyra.

Att köpa 81% av substandsvärdet till fullt pris istället för att köpa 100% av substansvärdet till 14% rabatt är enligt mig helt obegripligt. Det blir i stort sett bara logiskt om SCA, Ericsson och Skanska alla tre går i konkurs och aktierna blir värdelösa. Och trodde Industrivärden det räknar jag med att de hade sålt sina aktier i dessa tre bolag och inte bara låtit bli att köpa fler.

Tyvärr verkar det inte vara någon ändring i sikte. Idag fick vi nämligen förutom rapporten för 2021 läsa att Industrivärden nyligen köpt 2 miljoner nya aktier i Volvo. Så jag tror inte vi ska hoppas på något beslut om återköp av den egna aktien på stämman i år.

Nej att vi som ägare ska få nöja oss med 2,3% direktavkastning (årets utdelning blev 6,75 kr) från Industrivärden för att de ska kunna behålla feta utdelningar från högutdelare som Volvo och Handelsbanken och använda pengarna till att köpa fler aktier i bolag som redan utgör 81% av substansen i en portfölj som tydligen har stora problem att slå index känns inte helt bra. Problemet är bara att den som inte längre vill vara del av detta upplägg får sälja sina aktier till 14% rabatt.

Jag är som ni märker inte helt nöjd. Men gillar som sagt portföljbolagen och innerst inne även Industrivärden. Så det lutar väl åt att jag tar mina futtiga 2,3% utdelning och återinvesterar i alla fall dessa pengar till rabatt. Även om jag hellre skulle vilja att 4-5% kunde återinvesteras till rabatt. Antingen av mig eller av Industrivärden själva.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.