30 Sep, 2021

Höstens utdelningssäsong

Idag kom utdelningen från Castellum vilket inleder höstens lite mer intensiva utdelningssäsong för vår del. I nästa vecka är det dags för Corem D och imorgon ska Nordeas styrelse lämna besked om utdelning nu när stoppet för utdelningar hävs den 1/10. De har bemyndigande från stämman att dela ut upp till 0,72 Euro per aktie, och jag gissar att styrelsen maxar det och kör fullt ut.

Som om inte ovanstående vore nog lämnade H&M förslag på 6,50 kr per aktie i samband med dagens rapport, vilket var lite mer än de 5 kr jag räknade med. Dessa 6,50 kan man alltså säga är en kombinerad utdelning för 2020 och 2021, då utdelningen 2020 drogs in och sen har de avvaktat med 2021 fram till nu. Jag gissar sen att de från och med nästa vår försöker ha årets 6,50 som en bas och sakta men säkert jobba på att kunna höja därifrån. Så kanske vi får 6,75 kr i vår? Men det är en ren gissning. Det rullar i alla fall in pengar i snabb takt i H&Ms kassa nu i alla fall och de har gått från en nettoskuld till nettokassa på runt 25 miljarder. Totalt finns 1,65 miljarder aktier vilket gör att det borde vara fullt möjligt att dela ut 6,50 nu och minst 6,75 till våren. Inte minst eftersom de då fått bygga på kassan i ett halvår till. Fram till och med 2019 delade man ut 9,75 kr per aktie många år i rad vilket egentligen troligtvis var i mesta laget då man aldrig hade sänkt utdelningen tidigare, men nu när det är brutet kan de svälja stoltheten och börja på ny kula.

I slutet av oktober är det sedan dags för Telia där vi får 10 000 kr innan det i november kommer pengar från exempelvis Volati Pref, Akelius D, Investor och Kindred. Totalt borde det komma in ungefär 60 000 kr till under året. Vilket alltså ska återinvesteras fullt ut. Fram till för några dagar sedan kändes det som den nya planen att börja bygga postion i Sagax D var det bästa valet. Men nu har Kindred gått ner 20% på en vecka, så börjar rycka i köpfingret där igen. Och drygt 15% rabatt i Investor gör att den gamla klassikern också börjar kännas lite roligare.

Vi kommer inom kort se över planerna för 2022 och ta ett beslut om hur vi ska göra med nästa års utdelningar. Då det ser ut att fortsätta komma in inkomster från min frus jobb och min firma som vi kan leva på ett tag till handlar det om att antingen återinvestera pengarna på börsen eller bygga upp en kontantbuffert inför att inkomsterna eventuellt blir lägre under slutet av 2022 eller från början av 2023. Planen är fortsatt att ha ett årsbehov av pengar i kontanter den dagen vi tänker oss att inkomsterna utanför börsen blir väldigt låga. Men den dagen skjuts hela tiden framåt och att ha mer kontanter än nödvändigt liggande så länge man har inkomster som täcker kostnaderna varje månad känns onödigt. Det bästa vore alltså att bygga upp den lilla extra kontantbufferten så sent som möjligt. I nuläget ligger kontantbufferten på 100 000 kr, men vi har samtidigt rätt mycket pengar tillgängliga via vårt låga bolån där vi kan få loss kontanter omgående om vi önskar.

Med risk för att gå händelserna i förväg så skulle jag tro att 2022 års utdelnignar kommer kunna återinvesteras i alla fall fram till sommaren nästa år. Ränta på ränta är mäktigt och bara återinvesteringen av utdelningarna är numera högre per år än vad jag kunde spara när jag jobbade heltid och levde jättebilligt och tryckte in så mycket pengar jag kunde varje månad i början av mitt yrkesliv.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.