7 Feb, 2024

Hur hantera ISK-skatten?

Uppdaterad:
7 Feb, 2024

Jag tror jag har berört det här i ett par olika inlägg och som svar i kommentarsfältet tidigare. Men då jag fått flera frågor på kort tid i samma ämne skadar det säkert inte med ett inlägg.

Frågan gäller hur vi hanterar ISK-skatten. Ämnet är extra aktuellt nu då den som får mer än 30 000 kr i kvarskatt/restskatt behöver betala in pengarna senast 13 februari för att inte behöva betala en ränta på 5%. Och det här kan ju vara lite lurigt då alltså inbetalningen ska ske innan man fått något underlag för sin deklaration som sedan ska vara inlämnad i början av maj.

Det här tycker jag det pratas väldigt lite om och det kräver ju en del av skattebetalaren för att tänka på det här och göra en uppskattning av sin kommande skatt innan man börjar fixa med sin deklaration. Troligtvis är det så pass ovanligt med ett ISK med mer än 3,5 miljoner vilket är ungefär vad som krävs för att åka på 30 000 kr i restskatt för den ISK-skatt som rådde 2023, (förutsatt att övriga skatten som betalats in löpande är helt rätt). De som har över 3,5 miljoner får väl hålla koll själva och behöver ingen påminnelse eller hjälp kanske media tänker. Eller så har det varit massa snack om det och bara jag som missat det.

Så över till frågan. Hur hanterar vi det? Jag har större delen av mina pengar i en KF där skatten betalas löpande och en gång i kvartalet. Portföljens utdelningar för helåret överskrider skatteinbetalningen så det löser sig ganska mycket av sig självt. Men det får så klart effekten att mindre kan återinvesteras. Här har jag en kredit kopplad till portföljen så om det skulle bli minus en period i väntan på kommande utdelningar är det inte hela världen. Jag har dessutom några kvartalsutdelare som kommer strax innan skatten ska betalas varje gång. Men i och med den högre skatten från och med 2024 som alltså för första gången ska dras i april så räcker inte kvartalsutdelarna till, så jag behöver tänka till och ha lite framförhållning om jag inte vill nyttja krediten.

Jag har även ett ISK men det är såpass litet och jag har dessutom enskild firma där jag betalar preliminärskatt varje månad. Då det är osäkert exakt vilket överskott jag ska göra i firman för det kommande året så blir felmarginalen i inbetald preliminärskatt större än effekten för ISK.

Även min fru har både ISK och KF men omvända storleksordningen, dvs hennes ISK är störst och skulle riskera att ge en så hög restskatt att det kunde bli tal om ränta. Detta har hon helt enkelt löst genom att be sin arbetsgivare dra 2 000 kr extra skatt varje månad när de betalar ut hennes lön. Det är väl egentligen ingen fördel jämfört med att själv lösa det med en inbetalning men hon tycker det är en smidig lösning att få en löpande bild av hur mycket lön och skatt det blir.

Det var lite om hur vi gör rent praktiskt. Jag skulle kunna följa upp med lite tankar om hur jag skulle göra om vi hade alla pengar på ISK med tex indexfonder utan utdelning. Med vår portfölj skulle det då handla om runt 150 000 kr i skatt som skulle betalas in på ett bräde för 2024. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.