16 Feb, 2023

Industrivärden

Uppdaterad:
16 Feb, 2023

Industrivärden är portföljens näst största innehav med runt 10% vikt. En gång i tiden var det portföljens största innehav, men då Investor dels gått bättre och att jag köpt mycket mer aktier i Investor de fem senaste åren är skillnaden nu rätt stor till Investors fördel.

Jag måste säga att jag har någon typ av hatkärlek till Industrivärden. Ett bolag jag ägt länge och som även var den första årsstämman jag besökte. 

Om vi börjar med hatet så går det inte att komma ifrån att utvecklingen varit rätt medioker, med lite sämre avkastning än deras jämförelseindex SIXRX på 3, 5 och 10 år sikt (marginellt bättre än index på 7 års sikt). Dessutom är ju aktiviteten irriterande låg. I alla fall när det kommer till sånt vi ser från sidlinjen, som tex att stuva om i portföljen eller köpa några spännande onoterade bolag. Så det är klart att man ibland undrar vad man får för de 120 miljoner per år som det kostar att hålla igång Industrivärden. Ett typiskt år så tar de emot utdelningar, skickar vidare en del av pengarna till oss ägare och köper sen lite aktier i Volvo, Sandvik och Handelsbanken i ungefär den ordningen, bolag som redan står för runt 70% av substansvärdet.

Så över till det mer positiva. Förra året gick de faktiskt klart mycket bättre än sitt jämförelseindex. Och även om de som vanligt främst köpte aktier i största innehavet Volvo så försökte de i alla fall se lite mer fantasifulla ut och näst största köpet under 2022 var i portföljens minsta innehav, från Sandvik nyligen avknoppade Alleima. Nu behöver så klart inte Alleima vara ett bättre köp än Sandvik eller Handelsbanken, men jag tycker ändå man ska uppmuntra ett försök att ta aktiva beslut och inte bara köpa största innehaven i fallande ordning.

En annan positiv grej tycker jag faktiskt var att skuldsättningen ökade lite under 2022. Inte bara i procent när den gick från 4 till 5% vilket hade kunnat förklaras av att börsen gick ner. Men de ökade faktiskt belåningen även i kronor från 6,5 till 7,3 miljarder. För den försiktige investeraren som inte vill hålla på och mecka med belåning av egna portföljen så är det kanske inte helt fel att ta rygg på någon som ändå vågar köpa lite extra under ett år när börsen är rätt ordentligt ner. 4 eller 5% belåning och öka belåningen med 800 miljoner i ett bolag med substansvärde på 130 miljarder gör så klart ingen dramatisk skillnad, men ändå någon typ av tecken på aktivitet, eller i alla fall försök till aktivitet. Risken i att ligga belånad med 5% är så klart extremt låg för ett bolag som Industrivärden. 

Och även om jag gnällde lite på förvaltningskostnaden på 120 miljoner så motsvarar det bara 0,09% av portföljens värde. Det vill säga billigare än de flesta indexfonder. Och kan man köpa till rabatt mot substans är det inte så dumt alternativ till en fond.

Det avgörande frågan för den som funderar på att investera i Industrivärden är hur Volvo, Sandvik, Handelsbanken och Essity kommer gå i framtiden. För portföljen blir mycket smalare än en aktiefond och dessa bolag väger extremt tungt. Men jag tycker faktiskt att det lockar lite att börja fylla på igen. Jag kommer troligtvis försöka passa på och köpa lite aktier om det tajmar så att jag får in lite utdelningar i vår samtidigt som Industrivärden handlas till 12-15% rabatt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.