17 Apr, 2023

Industrivärden A och C

Uppdaterad:
17 Apr, 2023

Det fanns en period för några år sedan där jag flera gånger kunde byta mellan Investors A och B-aktie. Då båda aktierna egentligen har samma värde för en småsparare, eftersom det är omöjligt att få någon makt att tala om ens genom röststarka aktier kan man hela tiden välja den billigaste. Båda aktierna ger samma rätt till utdelning och byter man från den dyrare till den billigare kan man få någon aktie extra och därmed högre utdelning. 

Det “normala” då var att A-aktien i Investor brukade vara billigare. Röststyrkan i A var helt enkelt mindre värd än den större omsättningen på B vilket troligtvis förklarade skillnaden då många fondbolag som ville kunna köpa och sälja större volymer föredrog B. Misstänker jag i alla fall för det är inte alltid logiskt varför det skiljer i pris mellan A och B.

Så i fallet med Investor jag gjorde ibland bytet från A till B när kursen var samma eller mycket nära så vinsten blev så liten att det knappt täckte courtaget. Sen gick skillnaden tillbaka några gånger och B blev återigen klart dyrare och jag kunde tjäna lite mer pengar på att byta i andra riktningen. 

När A plötsligt var 1-2 kronor dyrare än B var vi många som slog till direkt, det var ovanligt att det gick att tjäna pengar även i den riktningen. Tron var så klart att det snart skulle skilja 2-3 kronor åt andra hållet som det brukade göra. Med 4-5 000 aktier i portföljen var det rätt fina pengar att byta med 2 kr i skillnad i varje riktning. Men istället för att gå tillbaka fortsatte bara skillnaden. Tydligen hade Investor A kommit in i något stort index vilket tryckte upp kursen kortsiktigt, men sen har skillnaden legat kvar och A är nu sedan länge alltid klart dyrare än B. Så nu sitter man med sina B-aktier och ett byta tillbaka till A verkar dröja.

Men medan vi väntar på Investor kanske det har dykt upp en möjlighet i Industrivärden? Här har jag gjort klart färre byten genom åren och jag kan inte minnas senast som C var dyrare än A (men det kanske hänt och jag missat det bara). För några år sedan var det hela 10 kr i prisskillnad där A var dyrare än C, det var klart mer än normalt men vi som bytte ofta hade så klart redan bytt för länge sedan.

För några minuter sedan så såg prisskillnaden ut såhär. Den mer avancerade investeraren kan så klart jobba med att blanka den ena och köpa den andra och på så sätt spekulera i att skillnaden ska öka eller minska. Men en enklare och mer riskfritt sätt är att göra som jag och helt enkelt alltid välja den billigare bara. Skulle det bli som i Investor att A är dyrare än B för evigt nu så tjänade jag pengar när jag bytte senast och får vara nöjd så.

Jag själv kommer bevaka detta lite halvnoga nu de närmaste dagarna och byter först om skillnaden blir över 1 kr då jag vill tjäna riskfria pengar direkt även i den här riktningen och inte orkar spekulera i att det ska återgå till det normala där A är runt 5 kr dyrare än C och först då tjäna pengar i den riktningen. 

Men att byta redan till 10-20 öres skillnad är absolut en variant för dig som har en courtageklass och antal aktier som gör detta möjligt. Om du tror att det ska återgå till det normala inom kort.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.