19 Dec, 2018

Julklappar

Jag fick en fråga på Twitter idag på morgonen om hur vi gör med julklappar i vår familj. Jag tror jag skrivit om det tidigare år på bloggen men det var minst ett år sen så kan vara läge att repetera lite. 

Om vi börjar med mina föräldrar så är de väldigt ointresserade av sparande och pengar. Men också väldigt ointresserade av onödig konsumtion i form av prylar och dessutom ointresserade av gud. Jag kommer ihåg redan när jag var liten att de vuxna inte bytte julklappar med varandra även om jag själv fick julklappar tills jag fyllde 20 kanske. Men jag kommer ihåg ett år när jag flyttat hemifrån och skulle komma hem och fira jul vet jag att mamma sa redan innan jul att jag inte skulle få något (däremot fick jag pengar till en ny säng lite senare den våren). Jag hade några år när jag bodde med mitt ex och hon tyckte det var roligt med julklappar så då köpte vi lite och bytte även mellan vuxna.

För några år sen bestämde jag och min fru att vi skulle köpa något till varandra för ett visst belopp tror det var 200 kr. Blev inte någon större succé. Så året efter bestämde vi att vi skulle köpa något som var roligt för båda och som vi kunde göra under julen. Blev ett pussel och lotter. Också rätt värdelöst. Så i år blir det inga julklappar alls. Vi har dock ett sparande i Spiltan Investmentbolag till syskonbarn där vi sätter in lite på jul och födelsedag. Inget barnen uppskattar men de får så mycket från annat håll så det vi hade köpt hade inte gjort till eller från ändå.

Hela grejen med konsumtion tycker jag är att köpa något för 100 kr som ger tillbaka värde motsvarande minst 101 kr. Och det kan man absolut lyckas med när det kommer till julklappar om man hittar rätt. Kanske tillverkar något själv, en upplevelse ihop eller köpa något som har en bra tanke och ger affektionsvärde. Men när vuxna personer tvångsmässigt ska köpa saker till varandra blir det väldigt lätt så att det jag köper för 100 kr till min pappa är något som han bara skulle vara villig att betala 30 kr för. Ännu värre blir det när jag och min fru som har gemensam ekonomi ska köpa grejer till varandra för våra gemensamma pengar. Jag ska irra in på en butik och försöka välja doftljus som jag tror är bra (men som hon redan vet är kass då vi tydligen köpt dessa förut) medan hon ska köpa en par träningsstrumpor till mig (som inte alls sitter lika bra som mitt favoritmärke). 

Jag har absolut inget mot julen som helhet. Ett bra tillfälle att träffa släkt utanför den närmaste familjen, god mat och allmänt mysigt.

Hur gör ni med julklappar?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.