6 Dec, 2019

Julnötter med fina priser

Nu är det dags för något jag hoppas kan bli en tradition här på bloggen. Nämligen en frågesport med kluriga så kallade julnötter som ni kan försöka knäcka ända fram till midnatt 26/12, ni svarar via mail på bloggmiljonaren@hotmail.com.

Då ni har ända fram till annandag jul på er att svara är det perfekt att ta hjälp av någon klurig morfar eller börskunnig faster i väntan på Kalle Anka. Frågorna är tänkta att vara underhållande, kluriga och ibland svåra att googla. Jag tror de är så pass kluriga att man kan komma långt även om man inte har alla rätt, så misströsta inte om du kör fast på någon fråga. Men för säkerhets skull har jag även en utslagsfråga.

Prisbordet har ett värde på över 10 000 kr och det är givetvis helt gratis att vara med!

Fråga 1) Ungefär hälften av skogen i Sverige ägs av runt 300 000 privata ägare. Där bakom är statliga Sveaskog den största enskilda ägaren med sina 3 miljoner hektar vilket motsvarar ungefär 14% av Sveriges skogsmark. Det finns även några börsnoterade bolag med stora skogstillgångar. Vilka tre noterade bolags skogar gömmer sig bakom de tre färgerna?

Fråga 2) Sampo är inte bara ett finskt finansbolag utan även namnet på ett djur som figurerar i en av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. Vilket djur var Sampo (en alternativ stavning förekommer i vissa medier, men den utlämnas här då googling annars blir för lätt) och vilket rättsfall handlar det om?


Fråga 3) H&M har de senaste åren fått kritik för att man varit sen på bollen vad gäller e-handel. Men vilket år började H&M med försäljning online på den svenska marknaden?


Fråga 4) Enligt en artikel i Expressen ska en känd svensk finansmans hund ha bitit ihjäl en minst lika känd operasångares hund. Enligt en artikel i DI käkade finansmannens hund upp den andra hunden, men enligt finansmannen själv bet hunden ”bara” den andra hunden så kraftigt att blodet sprutade och operasångaren fick åka till djursjukhuset med hunden för operation. Vem är finansmannen?
 

Fråga 5) Ett av många tänkbara motiv till Palmemordet som nämns bland diverse privatspanare är att mordet ska ha utförts av en besviken aktiesparare. Varför anses det möjligt att motivet till Palmemordet skulle kunna ha en koppling till aktiemarknaden?

A) Den Socialdemokratiska regeringen hade strax innan mordet infört ett tak på max 5% direktavkastning 
B) En ny omsättningsskatt för aktier hade fått aktiemarknaden att rasa dagarna precis innan mordet.
C) AP-fonderna tilläts från årsskiftet 1985/1986 låna ut aktier till blankare vilket hade pressat kursen i många bolag med dålig omsättning.
D) Palme hade i ett tal i slutet av januari 1986 liknat den nya yrkesgruppen "dagshandlare" vid giriga gamar.
E) Teorin bygger på att mördaren tog fel och egentligen skulle skjuta finansmannen Anders Wall (den så kallade förväxlingsteorin).
 

Fråga 6) Vilka två aktiebolag döljer sig bakom dessa tre korta fraser? (Alla sex bolag är från Large- eller Midcap och svaren är av typ gåta och ordlek snarare än att lista ut vilket bolag som Ingemar Stenmark köpt aktier i)

A) Jag rullar mellan Abisko och Hemavan (2 bolag) 
B) Charlotte Kalla eller Ingemar Stenmark och en odödlig internationell utomhusfågel (2 bolag) 
C) Stockholms slott (2 bolag)

Fråga 7) Dessa herrar blev på 40-talet första ordförande respektive VD för ett bolag som än idag finns på börsen. Vad heter bolaget?


Fråga 8) Vilken börs-VD, som suttit på sin post sen 80-talet, har skrivit denna namnteckning?

Fråga 9) Vilka fyra svenska storbolags huvudkontor gömmer sig bakom bokstäverna?


 

Fråga 10) Bolag A har höjt utdelningen 24 år i rad. Bolag A har nu höjt utdelningen dubbelt så många år i rad som Bolag B hade gjort när Bolag A hade höjt utdelningen lika många år i rad som Bolag B har gjort nu.

Hur många år i rad har Bolag B höjt utdelningen?


De avslutande fyra frågorna är sponsrade frågor från Börsplus och Nordnet. Jag får ingen ersättning utan ersättningen går direkt till er i form av vinster. Svaren hittar du exempelvis genom att surfa runt på www.borsplus.se eller www.nordnet.se.

Fråga 11) Börsplus har ett bra facit på sina rekommendationer från början av 2016 fram till idag. Efter hur många månader utvärderas råden?
Fråga 12) Börsplus har ett system med flaggor för olika varningssignaler i samband med börsintroduktioner i deras IPO-guide. Hur många sådana flaggor fanns i analysen av fastighetsbolaget K-fastigheter som noterades i slutet av november?
(För att hitta svaret denna fråga behöver du bli medlem vilket är helt gratis och går på några sekunder, du får då tillgång till ett antal låsta artiklar https://www.borsplus.se/prenumeration)


Fråga 13) Nordnet har ett aktielånprogram där aktier som ligger i kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring kan lånas ut vilket ger ägarna till aktierna extra avkastning. Hur mycket pengar delades ut till spararna i detta program under tredje kvartalet 2019 (alltså de pengar som betalades ut i oktober i år)?


Fråga 14) Nordnet Markets erbjuder ett stort antal produkter, men hur stor är hävstången på den bull- eller bearprodukt som har högsta hävstången? (Frågan gäller alltså bara Bull&Bear. INTE Mini Futures eller Unlimited Turbos.) 


Utslagsfråga:
Vad blir slutkursen för Investor B under 2019 (dvs kursen för sista avslut årets sista börsdag)?

Prisbordet går verkligen inte av för hackor. Jag har fokuserat främst på förstapriset (vi måste komma bort från den "svenska losermentaliteten" som John i Börspodden brukar säga). Skulle vinnaren inte ha möjlighet att ta sig till Stockholm eller redan äga någon av böckerna går det givetvis utmärkt att skänka något av priserna vidare ner i kedjan.

Ni mailar som sagt svaren till bloggmiljonaren@hotmail.com senast 23:59 den 26/12. Skulle flera personer ha lika många rätt och gissa exakt samma slutkurs på Investor B så vinner den som svarat först.

Första pris (värde ca 10 000 kr):
- Hoodie från Nordnet
- En lunch fylld med aktiesnack tillsammans med Axel Karlsson (Active Trading Manager) och Alexander Gustafsson (Investeringscoach) på Nordnet. Lunchen sker i Stockholm i anslutning till Nordnets kontor
- 12 månaders prenumeration på Börsplus
- 12 månaders premiummedlem Börsdata
Armband i silver från Svenska Medalj
- Boken Ut ur ekorrhjulet
- Boken 101 tankar om aktier
- Boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40
- Boken Den enkla vägen till ekonomisk frihet

Andra pris:
Keps från Nordnet
6 månaders premiummedlem på Börsdata

Tredje pris:
3 månaders premiummedlem på Börsdata

Diskutera/kommentera gärna upplägget i allmänhet, vilken fråga är extra svår eller lätt etc. Men jag uppskattar om ni inte avslöljar några rätta svar i kommentarerna.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.