Lätt att tillhöra finanseliten
Det här med att jämföra sig med andra när det kommer till pengar vet jag är populärt och intressant för många, ni vet listor över hur mycket folk tjänar eller sparar i en viss ålder. Jag har ibland ifrågasatt det här på bloggen då jag inte tycker det tillför så mycket egentligen. Eftersom pengar för mig handlar om att möjliggöra att jag kan leva det liv jag själv önskar så är det egentligen rätt ointressant hur mycket pengar andra har. Då det inte påverkar mig och mitt liv och möjligheten att leva det liv jag önskar.
Problemet med denna typ av jämförelser är dels att den mest är rolig om man känner att det går bra för en själv. Vilket inte minst i forum blir en skev bild då de som tycker det är kul att posta inlägg i trådar om “hur mycket tjänar du” är de som är stolta över sin lön, och vissa ljuger kanske dessutom. Nätmäklarnas siffror över sparande blir så klart mer objektiva och baserade på ett större underlag. Men även här blir det en snedfördelning, både i form av att man ibland tittar på medelvärden då ett mindre antal individer höjer snittet, men även medianvärdet får ett skevt urval då alla svenskar inte har ett månadssparande på Avanza. Så medianvärdet av 25 åringars månadssparande baseras bara på just de 25 åringar som har ett månadssparande hos Avanza.
Det här är egentligen inget unikt för sparande. Åker du Vasaloppet och hamnar mitt i resultatlistan så betyder ju inte det att 5 miljoner svenskar åker skidor snabbare än dig och 5 miljoner åker långsammare. Utan hela Vasaloppets resultatlista befinner sig på övre halvan av befolkningen när det kommer till skidåkning.
Så det är i många fall lätt hänt att man jämför sig med ett begränsat urval men uppfattar det som att alla andra tjänar mer, sparar mer, får bättre avkastning och åker skidor snabbare. På samma sätt som att det på Instagram känns som att alla utom en själv firar jul på Maldiverna.
Men jämförelser med andra kan kanske även fungerade som motivation och att man får känna sig lite duktig om man lyckas vända på det hela och faktiskt se på hela urvalet snarare än den skeva bild av vad man tror är normalt. För i många fall är konkurrensen rätt låg om man verkligen ser på hela befolkningen.
Med anledning av ovanstående tycker jag Finansinspektionens rapport som kom i veckan kan vara intressant. Då den påminner om hur lågt sparande i både aktier och fonder som genomsnittssvensken faktiskt har. Att få känna sig duktig och tillhöra toppen av något är ju roligt, och frågan är om det finns enklare saker att tillhöra den övre halvan i än sparande? Finansinspektionen konstaterar nämligen följande
”Vi uppskattar att nästan 60 procent har mindre än 10 000 kronor i fonder. Samtidigt står en liten andel av individerna för de stora fondinnehaven. Ungefär 4 procent av individerna har mer än en miljon kronor i fondinnehav. Aktieinnehaven är ännu mer snedfördelade. Kartläggningen visar på att fyra av fem personer saknar, eller har mindre än 10 000 kronor i aktier. Den visar också att knappt två procent av individerna har mer än en miljon kronor i aktier.”
Det jag funderar på är om det inte går att vända hela det rådande debattklimatet. För att inspirera fler till sparande.
Från:
Matpriserna rusar folk har inte råd att äta sig mätta, hyrorna stiger mer än lönerna och de rika blir rikare och de fattiga fattigare. Vanligt folk har helt enkelt inte råd att spara. Dessutom är aktiemarknaden riggad och småspararna förlorar alltid i längden, så det är ingen mening att ens försöka.
Till:
Du som är ung idag och har ett jobb har högre reallön än alla tidigare generationer. Skatten på sparande upp till 150 000 kr i år och 300 000 kr nästa år är helt skattefritt och det går att starta ett sparande på ett par minuter utan att lämna soffan med hjälp av mobilt bank-id. Tillgången till information och billiga indexfonder har aldrig varit större och om du sparar 1 000 kr i månaden har du inom ett kvartal mer kapital på aktiemarknaden än hälften av befolkningen. Kom igen nu kör vi!!