6 May, 2020

Litet ljus i utdelningsmörkret

Trots att vi ännu inte lever på utdelningarna och därför ska återinvestera allt så följer jag nyheterna kring årets utdelningar med stort intresse. När beskedet om iställda, osäkra och framflyttade utdelningar började komma för ett tag sen ändrade jag alla som var osäkra till 0 kr i mitt Exceldokument. Kvar var exempelvis ABB, Castellum (höjer som vanligt), Telia (sänkt utdelning jämfört med ursprungliga förslaget), Volvo (slopad extrautdelning), JNJ (höjer som vanligt) och mina preferensaktier. Kone hade redan hunnit dela ut när Corona kom till Europa på allvar.

När jag satte några av mina största utdelare Investor, Industrivärden, H&M och Sampo till noll fick det stor effekt på totala prognosen. Det handlade om en prognos på över 50% sänkt utdelning jämfört med 2019 när det såg som mörkast ut. Nu börjar det dock ljusna lite igen. 

- Imorgon får jag in Fortums utdelning (1,10 Euro som vanligt).
- Igår meddelade Investor att man föreslår 9 kr i utdelning nu i vår och att nytt beslut tas senare angående höstens utdelning (jämfört med 13 kr förra helåret).
- Idag meddelade Sampo att man föreslår 1,50 Euro i utdelning (jämfört med 2,85 Euro förra året).

H&M är jag rätt säker på kommer stå fast vid 0 kr i år, dvs inte ta något nytt beslut och köra extra stämma i höst. Det låter klokt med tanke på läget och att så många butiker är stängda och att man räknar med att kvartal 2 blir ett minuskvartal. 

Vad gäller Industrivärden tror jag på en extrastämma och liten utdelning i höst. Ordförande Fredrik Lundberg är dock en försiktig general så kanske vill han behålla pengarna i bolaget för säkerhets skull. Även i Essity som är ett av Industrivärdens största innehav (och som jag också äger separat) har styrelsen lovat återkomma i frågan om utdelning. 

I Nordea vet jag faktiskt inte hur senaste tongångarna gått, de har skjutit upp stämman mot det först planerade och den ska nu gå av stapeln den 28 maj. Att ändå Sampo väljer att dela ut 1,50 Euro kanske tyder på att man räknar med en liten skvätt i utdelning från Nordea också. I så fall borde väl förslag komma närmaste dagarna?

Jag skulle gissa att våra totala utdelningar i år kommer landa på 130.000-150.000 kr vilket är klart lägre är ursprungliga målet 200.000 kr. Då består vår portfölj till ca 45% av indexfonder utan utdelning. Inför framtiden tycker jag ändå det känns tryggt. Med vår nya plan att ha 1,5 års utgifter på sparkonto den dagen då vi jobbar ännu mindre än idag så klarar vi betydligt större sättningar på börsen och större nedgångar än 30-40% i utdelningarna. Med det sagt så säger jag inte att faran är över för denna gång, effekterna av Corona kan absolut ge effekt på utdelningarna både 2021 och 2022 om det vill sig illa. Och ännu större kriser kommer säkert under de kommande 40 åren.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.