Olika typer av FIRE
Jag såg en omröstning på Facebook i en grupp om FIRE (det vill säga ekonomisk frihet och möjlighet till tidig pensionering). Omröstningen handlade om vilken typ av FIRE man satsade på och de flesta verkade absolut vara i planeringsstadiet.
Jag har någon gång tidigare stött på att det finns lite olika kategorier av FIRE även om jag själv aldrig fördjupat mig i detta. Men att det fanns så här många varianter gjorde mig rätt förbryllad. De alternativ som folk röstat på i omröstningen var följande:
Vanlig FIRE
Coast FIRE
Barista FIRE
Lean FIRE
Fat FIRE
FIPE
Flamingo FIRE
Sick FIRE
Nu finns det säkert olika defintitioner på olika ställen men då jag blev så förvirrad själv av alla varianter har jag försökt hitta vad jag tror de i omröstningen menade med de olika alternativen. Jag vet inte om det blev så mycket tydligare, men här är de defintioner jag hittat.
Vanlig FIRE:
Samlingsbegreppet som egentligen inte går in på några detaljer. Grundar sig i 4% regeln dvs du når denna nivå när du har 25 gånger ditt årsbehov av pengar. Utan att årsbehovet av pengar direkt definieras mer exakt.
Lean FIRE:
Här handlar det om att minimera tiden i arbetslivet. Dvs spara extremt hårt under tiden du jobbar och sen sluta jobba redan när du tror du kommer överleva om du fortsätter leva på samma billiga nivå även efter din sista arbetsdag. Fokus är helt enkelt på att sluta jobba så snabbt som möjligt.
Fat FIRE:
Motsatsen till Lean FIRE, här vill man leva ett liv i lyx. Vill man uppnå detta blir det sen pensionering om man ska göra det via ett vanligt jobb och indexsparande. Vill man uppnå Fat Fire innan 45 så behöver man antingen tjäna väldigt bra tex genom eget företagande eller så måste man uppnå en väldigt hög avkastning. Den som gillar att spara mycket och samtidigt inte har några problem med att fortsätta jobba några år till når ganska lätt den här nivån vid en ålder av kanske 50-60 år i kombination med en sparkvot på 30-40%.
Coast FIRE:
Här når man sin nivå av FIRE mer flytande. I början försöker man maximera lönen och minimera utgifterna för att få snöbollen i rullning. Men när man närmar sig FIRE så drar man ner på arbetet redan flera år i förväg genom att jobba mindre eller byta till ett roligare men mindre välbetalt jobb. Kapitalet får jobba vidare mot målet, men man sätter varken in eller tar ut några pengar under en övergångsperiod.
Barista FIRE:
Här har du tillräckligt med kapital för att avkastningen ska täcka en del av din livsstil, kanske till exempel alla fasta kostnader. Det räcker därför med lite småjobb antingen på deltid eller under del av året för att dra in de sista pengarna som gör att du går runt. Tanken verkar vara att man går runt varje år dvs situationen förändras inte direkt över tid så det blir till att deltidsjobba fram till vanlig pensionsålder.
FIPE:
Står för Financial Independent Passion Early. Syftet här verkar vara att förklara att syftet med att sluta jobba inte är att ligga hemma på soffan utan att kunna lägga tid på sin passion. Ett sätt att få omgivningen att förstå varför man ska sluta jobba vid 40 eller 50.
Flamingo FIRE:
Någon form av undergrupp till Coast FIRE. Svårt att förstå skillnaden exakt, men jag tolkar det som att övergången från att arbete till pensionär sker i ytteligare några mindre steg.
Sick FIRE:
Sjukskrivning eller förtidspension som tack vare ett sparande under arbetslivet gör att levnadssstandarden blir högre än vad den blir för långtidssjukskrivna utan sparkapital. Kanske inget man planerar för, utan mer hamnar i av misstag när man siktat på en annan variant.
Ja det var som ni ser en diger lista. Då FIRE som "koncept" inte hade kommit till Sverige när jag började spara en stor del av min lön i syfte att kunna sluta jobba i förtid har jag aldrig riktigt förstått att det finns så många varianter eller att vissa verkar klura på vilken typ av FIRE de ska satsa på innan de sparat ihop sina första 100 000 kr.
Inte ens när jag nu försöker sätta mig in och förstå skillnaderna tycker jag de olika varianterna fyller något vidare syfte. Och absolut inte redan på planeringsstadiet. Om man nu lockas av tanken på att inte behöva jobba till 67 tycker jag den rimliga strategin bör vara (med ett försök att använda defintitionerna ovan):
1. Spara ihop till LEAN FIRE.
2. När 1 är klart. Avgöra om jobbet är så tråkigt att du vill ta steget och sluta jobba redan nu och fortsätta leva sparsamt.
2a. Om ja ovan fundera på möjligheten att tjäna lite extrapengar på hobby eller deltidsjobb (Barista, Flamingo, Coast)
2b. Om nej ovan jobba vidare några år till för att skapa säkerhetsmarginal eller högre levnadsstandard (vanlig FIRE eller på sikt Fat FIRE).
Vid punkt 2b ovan kan man ta ett år i taget och när som helst flytta över till punkt 2a eller helt sluta jobba. Men att redan 10 år innan punkt 1 sitta och fundera på om man om 11 år ska leva för 15.000 i månaden och vara helt ledig eller om man ska leva för 21.000 i månaden och jobba deltid på Interflora eftersom man gillar blommor tror jag blir meninglöst. Planera och drömma är väl bra, men fokusera på det du kan påverka här och nu så löser det andra sig om 10 år.
Kanske är det jag som är gammal och bitter över att ungdomarna nu har tagit det här med FIRE som koncept längre än vad jag gjorde när jag kom på det här med att sluta jobba via att spara av lönen själv utan att det fanns några bloggar, forum och sociala medier. Vad tycker ni, fyller alla dessa varianter något syfte?