29 Sep, 2021

Om att få för enkla råd

Inte för att skryta men det är så att vi just nu har tillgång till streamingtjänsten Amazon Prime, vilket inte funnits så länge i Sverige. Jag kan väl inte säga att det varit någon succé så här långt, men kul att testa något nytt. Vi här säkert tillgång till någon streamingtjänst 10 månader om året men aldrig mer än en åt gången. Och inte sällan med lite provperioder eller kampanjer. Jag tycker det funkar riktigt bra att man kollar igenom det man vill se på en månad eller två och sen är det inga problem att klara sig utan den tjänsten i ett halvår eller ett år och sen kan man gå tillbaka och beta av det nya som kommit in sedan sist. Kanske en fördel med att inte ha jobb och kollegor där man måste hänga med i snacket på rasten och se serien precis när den släppts, vilket skulle kräva tillgång till samtliga tjänster parallellt.

På Amazon kollar vi nu serien Jack Ryan som handlar om en analytiker som egentligen ska sitta framför datorn och följa pengarna och på så sätt hitta skurkar och terrorister, men förvånansvärt ofta får han bege sig ut i verkligheten och dra sitt tjänstevapen. (Om namnet låter bakant så baseras rollfiguren Jack Ryan på Tom Glancys romaner och förekommer även i filmer baserat på dessa böcker, exempelvis Jakten på Röd Oktober)

Utan att avslöja för mycket träffar Jack i serien en elitsoldat som tycker det är lite töntigt att vara en siffernisse och doktor i ekonomi, men tänker att han väl kan dra nytta av det hela genom att tigga lite aktietips. Han får dock inga. När de träffas några månader senare i djungeln vill han på nytt ha aktietips och följande dialog utspelar sig:

Det här fick mig att tänka på en kompis som en gång bad mig om investeringstips. Dialogen var nästan identisk med det ovanstående, förutom att vi inte var på någon flod i djungeln. Han tänkte att köpa en indexfond kunde ju vilken idiot som helst göra, men nu ville han ha tips av mig som slutat jobba innan jag fyllde 40. Han var på jakt efter något mer revolutionerande.

En annan kompis reagerade precis tvärt om på samma fråga. Han tyckte istället det lät superskönt att det gick att få ett resultat ungefär i nivå med snittet eller kanske till och med lite över snittet utan att behöva lägga ner i stort sett någon tid alls på sina placeringar. Det var för honom en stor lättnad att det inte behövde vara svårare än så, han hade nämligen dragit sig för att komma igång då det kändes svårt.

Jag har inte följt upp dessa två personer i detalj men skulle jag behöva gissa skulle jag nog tro att person 2 kommer ha bäst avkastning om vi jämför om 10 år.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.