21 Sep, 2020

Portföljen och privatekonomi

En av mina principer som jag ofta pratar om är att inte blanda ihop portföljens kortsiktiga svängingar med sin privatekonomi.

När jag köpte mina första fonder som 15 åring tyckte jag det var kul att kolla fondkursen varje morgon i morgontidningen. Jag skrev då upp i en pärm vad varje fondandel kostade och multiplicerade sen med antalet andelar för att se om jag blivit 50 kronor rikare eller fattigare under gårdagen. Känns som stenåldern jämfört med idag där det mesta av portföljen uppdateras varje sekund i mobilen. När jag passerade 1 miljon kronor och 1% daglig svängning motsvarade 10 000 kr förstod jag att det var väldgt viktigt att sluta tänka på detta som riktiga pengar. Det vill säga jag har varit väldigt noga med att inte tänka att jag kan slinka in på Pressbyrån och köpa något för 25 kr bara för att portföljen ökat i värde med 100 000 kr just den dagen. Eftersom jag inte kan lämna tillbaka något på Pressbyrån den dagen portföljen minskar i värde med 100 000 kr.

Jag har varit så noga med att pränta in detta tänk att jag helt tycker att jag släppt kopplingen till portföljens svängningar. Jag intalar mig att jag kan plocka ut 4% år från portföljen och om den gick upp eller ner förra veckan spelar då ingen roll. Men igår började jag tvivla på mig själv. Kanske är jag inte så principfast som jag själv tror? Vi var ute på en heldagstur vilket innebar utelunch och när klockan var 17 hade vi runt 2 timmar i bil kvar innan vi var hemma. Vi bestämde då att stanna och äta även middag ute längst vägen för att slippa börja fixa med middag efter kl 19. Det blev en middag för 110 kr per person så ingen lyxresturang, men jag tror faktiskt att om det hade varit den 15 mars när Corona-raset på börsen var som värst så hade vi åkt hem och fixat middagen hemma.

Kanske beror det på att vi kortsiktigt känner oss lite rikare än när portföljen för bara ett halvår sen var värd 3 miljoner mindre. Kanske blir det till och med en tydligare effekt när börsen får gå ner och sen upp igen, jämfört med om den bara legat still från januari till september. Kanske är det också mer rimligt att man värderar sin ekonomi utifrån portföljens svängingar på 6 månaders sikt jämfört med på daglig basis? Så även om jag inte tycker man ska välja middag utifrån dagens börsrörelse kanske man till viss del kan låta sig påverkas av utvecklingen på längre sikt?

Jag försökte trösta mig själv med att det kanske var så att jag inte bara kände mig rik jämfört med i mars. Utan att jag helt enkelt kände ett större sug efter att få in så mycket pengar som möjligt på börsen när allt rasade jämfört med nu när en hel del aktier känns betydligt dyrare igen. Jag visste helt enkelt inte vad vi skulle göra med mellanskillnaden på 180 kr om vi lagat middag hemma. Det räcker ju inte ens till en Castellumaktie numera.

Känner ni igen er? Påverkas er konsumtion av portföljens svängningar på kortare eller längre sikt?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.