26 Nov, 2020

Provocerar FIRE?

Jag såg idag att det var lite snack fram och tillbaka om FIRE (tidig pension). För er som inte har Twitter så såg det ut ungefär som det brukar vilket betyder ungefär: Någon skriver att det är värdelöst att kämpa mot att gå i pension tidigt, det är bättre att hitta ett roligt jobb. Tidigare har samma diskussioner satts igång med att någon skriver att det är meninglöst att vara ledig om man ändå inte har några pengar. Eller att det inte är så kul att vara ledig eftersom alla andra jobbar. Eller att det är kul att vara ledig i några veckor men sen kommer man garanterat klättra på väggarna. Eller att det inte kommer funka att leva på utdelningar eller 4% när nästa stora krasch kommer. Eller något annat. Sen är diskussionen snabbt igång med motargument från personer som kämpar mot den tidiga pensionen och känner sig påhoppade.

De som förespråkar den tidiga pensionen kallas "FIRE-sekten" eller "knäckebrödsmiljonärer" och de som förespråkar ett längre arbetsliv med hög konsumtion som lägger upp bilder på champange så fort deras aktier gått upp några procent kallas något annat. Som om det inte vore nog med två läger som kastar paj på varandra så passar ju den som gått i pension vid 50 med 14 miljoner i portföljen på att klanka ner på de som siktar på att gå vid 35 med 3 miljoner. Medan de som siktar på pension vid 3 miljoner minsann påpekar att det finns mycket man kan göra som inte kostar pengar.

Det slutar så klart inte där. Man kan även få kritik för att man inte bidrar till samhället och att det inte skulle funka om alla gick i pension vid 40. Men om man istället som mig jobbar lite extra eller i något sammanhang marknadsför en produkt man säljer (vilket ju är en typ av jobb som genererar skatteintäkter) som mina böcker får man direkt höra att man inte borde behöva kränga grejer om man nu är ekonomiskt fri och att det är ett bevis på att man slutade för tidigt och med för litet kapital. Hur man än vänder sig har man rumpan bak.

Något som dock är väldigt tydligt för mig är att detta är ett Internetfenomen. Jag har fått min beskärda del av kritik efter 14 års bloggande och 5-6 år på sociala medier. Men efter 3 år som "ung pensionär" ute i verkliga världen kan jag konstatera att det inte förekommit någon kritik alls här. Det är helt enkelt på nätet och i sociala medier som folk har ett otroligt behov av att debattera och tjafsa.

Till viss del beror det så klart även på att jag och många med mig tycker det är roligare att provocera och bemöta ev kritik på ett konfrontativt sätt på nätet. Så jag har har säkert hällt bensin på brasan några gånger. Ibland tycker man att man är lite rolig och hoppas att folk ska ta det med en nypa salt, men det går inte alltid hem. Som när jag skrev det här för några veckor sen och fick arga kommentarer, direktmeddelanden och blev blockad av någon på Twitter.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.