8 Aug, 2018

Rent samvete

Mina inlägg om billig mat får ibland negativa kommentarer. Att köpa kyckling för 35 kr per kg eller flintastek för 30 kr per kg är att gynna det sämsta inom livsmedelsindustrin och att äta ärtsoppa till lunch är både äckligt och idiotiskt. Framförallt om man som mig har flera miljoner och borde ha råd att köpa dyrare alternativ.

Det här får man ju räkna med som bloggare då jag tycker bloggen till minst 50% utgörs av er läsare och de diskussioner som kommer upp i kommentarsfältet. Alla åsikter är välkomna och ibland tar jag åt mig av dom och rannsakar mig själv och ibland inte. Ser man på folk med mycket följare i sociala medier så inser man att behovet av att berätta hur man borde leva sitt liv inte är unikt för min blogg.  Folk är pigga att kommentera att barnen borde ha en bilstol av annan modell i den åldern, att det är förklastligt att flyga utomlands med tanke på vad som hänt med klimatet, att man inte borde lägga upp bilder med alkohol eller att man som kvinnlig förebild inte borde vara klädd på ett visst sätt på sina bilder. Så fungerar Internet helt enkelt. Det som är lite unikt med danskt kött är att det är ett av få ämnen man kan få kritik för ute i verkliga livet. Om man gör misstaget att erkänna att man köper det när diskussionen kommer upp på en fikarast på jobbet. Hittills har jag aldrig fått förmånen att se någon kritisera en kollega öga mot öga för en långresa med familjen eller att man valde att skaffa ett barn till när man redan hade två. Även om båda dessa mycket väl skulle kunna vara större problem för jordens framtid än antibiotika i danskt kött. 

Att leva billigt handlar för oss två om att kunna leva för cirka 30.000 kr i månaden i dagens penningvärde efter skatt resten av våra liv. 30.000 anser vi vara lagom mycket pengar, hade vi kunnat tänka oss mindre hade vi kunnat sluta jobba tidigare och ville vi ha mer hade vi fått jobba längre. För miljön som helhet är det här valet positivt då vi håller nere konsumtionen jämfört med våra jämngamla arbetskamrater som tänker jobba till 69 och konsumera upp lönen varje månad. Även om det bästa troligtvis hade varit om vi slutat redan för fem år sen vid 15.000 kr i månaden och bosatt oss i skogen för att bli helt självförsörjande veganer utan bil.

Om vi återgår till valet att ibland köpa danskt kött (vi köper helst svenskt men är inte villiga att betala speciellt mycket extra för svenskt jämfört med danskt) och mängden antibiotika så är det lite intressant att det just är den svenska mängden antibiotika som är exakt lagom. Man hör ju aldrig någon kritisera de som väljer svenskt istället för norskt eller isländskt kött, trots att dessa länder ligger lägre än Sverige. Jag inser givetvis att motiveringen "det spelar ju ingen roll vad lilla jag gör på ett globalt plan" är dålig då inte alla kan tänka så. Men när det kommer till antibiotika i danskt kött jämfört med svenskt är det svårt att låta bli. Om vi har några hundra tusen sparsamma personer i Sverige som väljer danskt eller irländskt kött för att spara lite pengar så är det verkligen en fis i rymden jämfört med hundratals miljoner människor som bor i länder som Tyskland, Italien, USA och Spanien. Länder med 3-6 gånger mer antibiotika per kg kött än både Irland och Danmark. Och då har jag inte ens brytt mig om att titta hur det ser ut i andra ännu större länder utanför USA och Europa.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.