28 Feb, 2021

Roliga potten

Jag skrev några gånger i slutet av förra året om planen på att skapa en pott av pengar för roliga saker som inte fick sparas eller köpas aktier för. Potten är nu igång och består i stort sett uteslutande av pengar som jag tjänar via min lilla firma. Så här långt har det varit en succé. Precis som planerat hjälper potten till att göra oss lite mer frikostiga med pengar på sånt som vi tycker är kul.

Vi klarar för närvarande av att leva på min frus deltidslön, men kan inte spara några nya pengar. Det gör att vi under 2021 kommer kunna låta portföljerna ligga orörda och återinvestera alla utdelningar. Tanken är då att vi ska vara nöjda med det och inte se varje krona jag tjänar som något som vi kan spara och köpa fler aktier för utan att de pengarna ska gå till sånt vi vill kunna unna oss. Och hittills har det fungerat mycket bra.

Det kom in en hel del pengar i början av året vilket gjorde att kontot fick lite av en rivstart. Trots att vi använt lite pengar ligger det idag över 25 000 kr på kontot. Framtiden är mer oviss för intäkterna i firman, men en gissning är att det borde komma in 100 000 kr totalt under året, dvs det är en uppskattning av inkomsten efter skatt från min firma under 2021. Vilket är rätt mycket pengar för oss i en pott av nöjesgrejer som weekendresor, spontaninköp och annat som ligger utanför våra vanliga kostnader.

Redan vid ett besök i en sportbutik, i ett helt annat syfte, i början av året slog min fru till och köpte skoöverdrag till sina längdåkningspjäxor vilket gjorde att hon någon vecka senare för första gången i sitt liv åkte skidor i -10 grader utan att frysa om fötterna. I vanliga fall hade det säkert slutat med en fundering om hur många gånger om året hon åker längdskidor, hur kallt det kommer bli den kommande veckan, om spåren kommer vara tillräckligt bra för att ge sig ut, om det kanske kommer utförsäljning i slutet av säsongen eller om det inte går att dra en begangad raggsocka i storlek 45 över hennes pjäxa istället. Men nu slog vi bara till och hon spontanköpte ett par skoöverdrag med vetskap att det låg öronmärkta pengar på ett konto och väntade på denna typ av inköp. Ett inköp som sen redan vid första användningen förhöjde livskvalitén. Ett litet exempel och inga stora pengar, men just ett sånt köp som troligtvis inte hade blivit av utan detta konto.

Trots att det känns bra och har börjat bra erkänner jag att det mycket väl kan bli en liten utmaning. Skulle kontot kvartal efter kvartal fyllas på i högre takt än det töms och någon aktie helt plötsligt känns väldigt köpvärd kommer det vara lockande att föra över 10 000 kr till portföljen med motiveringen att det är ingen mening att ha massa pengar på ett sparkonto utan ränta. Jag har ju trots allt tänkt så i 15-20 år att om jag blir mer glad av att köpa aktier än grejer så ska jag köpa aktier. Men jag ska försöka stå emot nu när såna tankar kommer. Portföljen får klara sig själv och vara glad att den får behålla sina utdelningar ett helt år till.

Ytterligare en tanke med upplägget är att det ska bli lite roligare att jobba och tjäna pengar för mig. 5 000 kr efter skatt in i portföljen gör inte så stor skillnad, men 5 000 kr till in på kontot för roliga inköp blir en ganska dyr och fin grej som kan köpas. Fast det är möjligt att den effekten avtar om det ligger 74 000 kr på kontot och önskelistan för planade inköp för närvarande är ganska kort.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.