28 Jan, 2023

Sälja en del av sin bostad?

Uppdaterad:
18 Feb, 2023

Jag såg för en tid sedan på Twitter en diskussion om något nytt sätt att sälja delar av sin bostad via något som hette Reblocs. Jag tyckte upplägget lät lite märkligt så googlade min fram till hemsidan och gick in där och drog väl därmed igång något typ av cookie vilket gör att jag numera dränks av reklam för detta upplägg. 

Men jag blir inte riktigt klok på hur det faktiskt är tänkt att funka. Och det hela verkar inte vara igång så ingen kanske vet om/hur det ska funka ärligt talat. Men någon tycker uppenbarligen det är värt att lägga pengar på annonsering i sociala medier så jag ser det inte som ett rent skämt/galen idé på någon efterfest där någon knåpat ihop en hemsida.

Sedan tidigare finns möjligheten för äldre personer att belåna sin bostad och sen inte betala vare sig ränta eller amortering. Lånet ökar istället sakta men säkert år för år tills den dagen man säljer eller dör. Rent matematiskt ett rätt dåligt alternativ jämfört med ett vanligt bolån, då den “dolda/inbakade” räntan är högre, men för den som är 70 år, har bott många år i en bostad som stigit mycket i värde, har svårt att få vanligt bolån och inte bryr sig om hur mycket värde som finns kvar i dödsboet går det så klart ändå att se lösningen som attraktiv och bekymmersfri. 

Hur är då tanken med detta nya upplägg via Reblocs? Av det jag läst mig till så handlar det hela enkelt om att man säljer en del av sin bostad till investerare som vill spekulera i prisuppgång på svenska bostäder. 

Så om jag fattar det hela rätt så kan du som har en bostad som är värd 2 miljoner sälja 10% av bostaden till 10 olika personer som alla investerar 20 000 kr styck. Du får loss 200 000 kr och äger numera 90% av bostaden och övriga personer äger var sin procent. Sen bor du där och bestämmer helt själv hur du sköter ditt hus och när du säljer bostaden för 3 miljoner så får investerarna 30 000 kr minus Reblocs avgifter (vilket jag inte hittat någon info om hur höga de är).

Några uppenbara problemet är väl hur man hanterar renovering eller vanskötsel av huset, vilket så klart en passiv investerare som äger 1% av ett hus 50 mil bort inte kan påverka. “Hej jag tänkte renovera badrummet nu och eftersom du äger 1% av huset så får du betala 1% av renoveringen, jag tänkte mig svart kakel hoppas det låter bra, vänligen swisha mig på nummer xxx”. Dessutom har man som investerare ingen aning om ifall bostaden kommer säljas om 2 eller 52 år. Och att förlita sig på att man ska kunna sälja sin andel på andrahandsmarknaden till en rimlig värdering känns minst sagt osäkert.

Om det är någon som har bättre koll på upplägget får ni gärna informera mig. Men så vitt jag kan förstå låter upplägget betydligt mer attraktivt för sen som säljer andel av sin bostad jämfört med den som köper. 

Säljaren har hela makten om tidshorisonten och är dessutom den som avgör till vilken värdering huset ska säljas, dvs är man inte nöjd med buden så kan man ju bo kvar i väntan på rätt köpare. Att få loss tex 10% av bostadens värde helt räntefritt och på obestämd tid mot att tappa 10% av eventuell värdeökningen vid en försäljning (där man dessutom slipper 10% av eventuell värdeförlust) tycker jag låter så förmånligt att jag har väldigt svårt att tro att detta kommer locka tillräckligt med investerare som vill köpa andelar av bostäderna. 

Som investerare handlar det alltså om att binda upp pengar på obestämd tid, helt utan löpande avkastning eller ränta under löptiden mot en avkastning motsvarande en enskild svensk bostad (som du inte har någon koll på skötseln av) och dess reala avkastning. Minus avgifter. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.