Skapa mening
När jag skrev min bok “Den enkla vägen till ekonomisk frihet” gjorde jag en intervju med lyckoforskaren Filip Fors. Han pratade då mycket om hur forskningen visar hur viktigt det är att känna meningsfullhet. Både för upplevd lycka, men framförallt för det lite bredare begreppet livsnöjdhet.
Det här skulle kunna vara en utmaning med ekonomisk frihet. Har man pengar så man klarar sig utan att jobba frigörs dels 40-45 timmar i veckan, men också rätt mycket energi, som behöver läggas på något som känns meningsfullt. Även om alla jobb eller arbetsuppgifter kanske inte känns roliga och meningsfulla så tänker jag att man får lön den 25e i alla fall skapar viss mening med det utförda jobbet. För att ta ett extremt exempel så grubblade troligtvis inte en bonde på slutet av 1800 talet med 5 barn så mycket med meningen med att jobba 12 timmar om dagen ute på åkern. Det var ganska tydligt vad syftet var, att familjen skulle få mat och överleva.
Själv har jag aldrig varit så nöjd med livet som under de 7 senaste åren, då jag själv ansvarat för att fylla dagarna och livet med mening. Och när runt 1 miljon svenskar äter någon form av lyckopiller kan vi dra slutsatsen att jobba och få mening den vägen troligtvis inte är någon garanterad framgångsfaktor. För riktigt så utbrett har inte FIRE blivit än att vi kan skylla siffrorna på det. Jag tror därför inte vi behöver överdriva risken med att tappa mening med livet bara för att man inte behöver jobba heltid för att ha råd att betala räkningarna. Men det är ändå något jag funderar lite på.
Frågan är kanske hur mycket man ska fundera på vad som är meningsfullt. För vrider och vänder man för mycket på det är det väl egentligen skit samma med det mesta. Om taklisterna som man sågade fick rätt vinkel och passar ihop i hörnen, om man springer milen på 46 eller 52 minuter, om man fick till dagens soduko i tidningen eller fick ge upp, om man fick 10 eller 20 likes på senaste inlägget på Instagram osv. Men samtidigt kan saker man gillar att göra bli både roligare och kännas mer meningsfulla om man gör de ordentligt och mätbart.
Träna mot en tävling eller ett lopp om man gillar det. Sätta upp en målsättning för hur många kryss man ska ha i fågelboken efter det här året om man gillar att kolla på fåglar. Bli den första i näromårdet som lyckas odla en växt trots fel växtzon om man gillar att påta i trädgården. Ja det mesta kan skapa glädje både för stunden och mening på längre sikt, om man gör det på rätt sätt. Och inte funderar för mycket om det är någon mening egentligen.
Det här tycker jag även gäller sparande och investeringar. Under tiden jag sparade ihop mitt kapital var sparandet ett av mina största intressen, jag hade en målsättning, jag gjorde grejer för att nå målsättningen, jag följde upp. Det var kul och kändes 100% meningsfullt.
Här ligger även en förklaring till att jag inte valt att investera i 100% global indexfond som man ofta hör som ett bra tips för den som vill leva ett bekymmersfritt liv på sitt kapital. Att jag tycker det är kul att följa bolag och hänga med lite på börsen, dvs att det tar viss tid och energi är något positivt. För en annan person kanske det är bättre att lägga den tiden och energin på något annat och då kan ett helt passivt sparande i indexfonder vara bättre. Men något måste man ändå lägga sin energi på, något måste man lura sig själv spelar roll och är värt engagemang. Allt i livet får inte vara passivt och strunt samma.