28 Mar, 2019

Skillnad på FIRE och normalsparande

Igår såg jag ett klipp på Expressen-TV med Sandra Bourbon som sparar till Ekonomisk frihet. I klippet (som överlag var mycket bra) användes siffrorna från min första bok om hur lång tid det tar att spara sig till ekonomisk frihet (30% sparkvot = 21 år,  50% sparkvot = 15 år, 70% sparkvot = 8 år). Trots att klippet hade temat ”så blir du ekonomiskt fri om 10 år” så var de tvungna att nämna att det kan uppfattas som provocerande att prata om 30% sparkvot för att ”för många finns det inga 30% att spara”. Jag har full förståelse och respekt för att det är så. Men låt oss vara ärliga och säg att med lägre sparkvot än 30% så är det troligtvis inte möjligt med ekonomisk frihet i termer av att du ska kunna sluta jobba innan du fyller 50. Prata gärna om vikten av att spara 5-10% av lönen men inte när det ska handla om att bli ekonomiskt fri på 10 år.

Direkt efter jag sett klippet på Expressen-TV skulle jag in till stan på en grej och på tunnelbanan lyssnade jag på en ny podd som jag inte hört förut från Runners World som heter Elitpodden. Jag är långt ifrån någon elitlöpare och efter skadeproblem senaste åren inser jag att milen på 44-45 minuter är en rimlig nivå att hoppas på för mig de kommande åren. Ändå tycker jag det är intressant att lyssna på en podd där de tillåts säga saker som att springer man över 35 minuter på milen är man motionär. Alla kan inte spara 70% av lönen och alla kan inte springa 18 mil i veckan. Så klart. Men låt oss prata om och med de som kan och låt oss inspireras utan att vara så rädda för att kränka någon med sämre förutsättningar.

Jag skulle önska att vi kunde vara lite mindre ängsliga även när vi pratar om sparande och pengar. För folkhälsan finns det troligtvis ingen vits med att springa milen snabbare än 45 minuter och den stora vinsten är för någon som idag är överviktig inte kan gå 3 km att gå ner i vikt och klara 5 km promenad i rask takt. Samma sak gäller med sparande, den som idag tar SMS-lån varje månad gör ett enormt framsteg om den istället kan börja spara 200 kr i månaden. Men blanda inte ihop det med sparande för ekonomisk frihet och tidig pension, det är något annat som närmast kan jämföras med elitidrott. Här handlar det om att ställa om en stor del av sitt liv och att säga saker som att ”jag har bara 2000 kr kvar när räkningarna är betalda och kan därför spara max 500 kr” håller inte, då får man börja med att gå till botten med varför räkningarna är så höga eller lönen så låg.

Raska promenader är jättebra men inte om du vill kunna springa 1500 meter på under 3,45. Att sätta av några hundralappar i månaden till ett långsiktigt sparande är också superbra, men inte om du vill kunna sluta jobba innan du fyller 40. Sen måste man så klart börja någonstans och börjar man i tid finns det alla möjligheter att både höja sparandet över tid och låta pengarna jobba i många år, men man bör ha rimliga förväntningar och inte blanda ihop ett autogiro på några hundralappar med FIRE (möjlighet att gå i tidig pension).

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.