Laddar TradingView Widget
Laddar annons
17 Jan, 2022

Skogsfond Baltikum

Uppdaterad:
21 Mar, 2023

⎮BETALT SAMARBETE⎮

I höstas gjorde jag en intervju med Carl Olén som är VD och portföljförvaltare på Skogsfond Baltikum om skog som alternativ investering till börsen. Nu genomför Skogsfond Baltikum en nyemission som stänger den 20 januari och jag har därför tittat lite närmare på investeringen igen.

På denna film från Aktiespararnas digitala aktiekväll i december ger Carl sin egen bild av nyemissionen och möjligheterna framå, vilket tillsammans med min gamla intervju kan vara en bra grund för dig som vill läsa på mer. Men i korthet bygger caset på att man i Baltikum kan köpa skog som motsvarar egenskaperna i södra Sverige till en tredjedel av priset. Detta ger såväl högre löpande avkastning i form av skogens tillväxt i förhållande till inköpspriset men också en potential i form av att det kan gå att sälja skogen dyrare i framtiden.

Nyemission kan i vissa fall låta lite avskräckande för bolag som går med förlust och behöver ta in nya pengar från ägarna med jämna mellanrum. Men här är det helt enkelt frågan om att ta in nya pengar för att kunna köpa mer skog. Blir denna runda fulltecknad kommer fonden stänga och inte ta in mer pengar i framtiden.

Det som främst gör mig intresserad är att vi haft en väldigt bra börsutveckling sen våren 2020. Det har gjort att jag exempelvis valt att köpa lite mer preferensaktier och D-aktier där vi kan räkna med en årlig avkastning på runt 6%, vilket troligtvis är mindre än vad börsen kommer gå på riktigt lång sikt. Men kanske bättre än vad börsen kommer ge de närmaste åren efter denna starka uppgång?

Här har vi med investering i skog en typ av investering som korrelerar avsevärt mindre med aktiemarknaden än vad preferens- och D-aktier gör. Med en målavkastning på 7-9% per år. Nu bygger ju dessa 7-9% på bolagets egna uppgifter och jag har svårt att göra någon egen värdering av hur säkert detta är, men jag köper metodiken till hur det räknas fram i alla fall.

Ytterligare en sak jag tycker är intressant med denna investering är att den har en tydlig plan om avyttring av skogen år 2026. Det vill säga det finns ett slutdatum där vi får facit på hur det hela utvecklat sig, vi får loss pengarna och kan ta ett nytt beslut om var och hur pengarna ska investeras. Pengarna är däremot inte låsta till 2026 utan Skogsfond Baltikum handlas dagligen över börsen så det går att sälja under resans gång.

Ett räkneexempel:

Låt oss räkna lite på vad 8% årlig avkastning från idag fram till och med mitten av 2026 skulle innebära med det faktum att vi har 50% börsuppgång från sommaren 2020 i ryggen. Vi brukar ju säga att börsen ger runt 10% om året utslaget på lång tid, men den går sällan upp just 10% något enskilt år. Så ska börsen ge 10% om året i snitt över tid behöver år med 30% uppgång följas av sämre år.

Om vi utgår ifrån att Skogsfond Baltikum avvecklas mitt under 2026 dvs räknar på sexårsperioden juni 2020 till juni 2026 där vi tar pengar som varit investerade i en svensk indexfond det första 1,5 åren och nu efter 50% uppgång flyttar över pengarna till Skogsfond Baltikum som från dagens datum ger 8% om året blir totalavkastningen för hela sexårsperioden cirka 13% årlig avkastning (CAGR). Är man helt övertygad om att börsen som helhet (eller din egen förmåga att välja rätt aktier) tack vare den fina starten kommer ge en högre snittavkastning än 13% per år för perioden sommaren 2020 till sommaren 2026 är det bara att ligga kvar med full exponering mot börsen. Tycker man däremot 13% per år låter attraktivt för denna sexårsperiod kan det faktiskt vara intressant att flytta lite pengar från börsen till något som kan ge en avkastning utan korrelation till aktiemarknaden de kommande åren.

Risker och nackdelar

Som vid alla investeringar bör man titta på avgifterna. Jag tycker inte den fasta avgiften på 0,65% om året är så hög då jag inser att det är mer jobb att köpa upp mindre skogsfastigheter i Baltikum, förvalta dem, konsolidera det hela och sen sälja skogen om några år än att driva en indexfond med aktier. Den rörliga avgiften på 20% av vinsten som överskjuter tröskelvärdet 3% om året tycker jag sticker ut lite mer. Då jag anser att 3% är en ganska låg tröskel snarast baserad på avkastningen för svensk skog. Men vinstdelning får ändå anses bättre än en högre fast avgift, då vi alla sitter i samma båt och vi kan räkna med att fonden kommer göra allt för att krama ur varje promille i möjlig avkastning. Det rimliga är att den totala avgiften landar på strax över 1% per år, vilket ändå får anses ok. Blir avgiften högre än så beror det på att avkastningen blivit hög och då känns det ok att betala lite mer.

En fördel när det kommer till avgiften är att vi pratar om en ganska begränsad tidsperiod på runt fyra år till den planerade avvecklingen 2026. Så en avgift på 1-1,5% om året skapar inte samma urgröpning av totalavkastningen som den gör med ränta på ränta över riktigt långa tidsperioder, där varje tiondels procent gör stor skillnad.

Ytterligare en sak att beakta på risksidan är att om vi ser till historiken så har Skogsfond Baltikums aktiekurs inte motsvarat målsättningen 7-9% årlig avkastning så här långt. I Juni 2019 gjordes en nyemission på 1000 kr, i dec 2019 på 1040 kr och juni 2020 på 1070 kr. Detta ska jämföras med priset på 1010 kr som gäller för nyemissionen som stänger den här veckan. Kanske betyder det att vi nu får chansen att köpa till rabatt då man siktar på att ta in betydligt mycket mer pengar denna gång? Priset 1010 kr i nyemissionen ska även jämföras med nuvarande substansvärde på befintlig skog som uppgår till 1084 kr dvs en rabatt på 7%.

En sista risk jag ser som man får ta i beaktande är att skogen värderas i Euro, det vill säga det finns en viss valutarisk mot kronan om Euron exempelvis skulle kosta 9 kr sommaren 2026 när skogen säljs. Givetvis finns det på samma sätt en uppsida om Euron då kostar 11 kr.

Om nyemissionen

Man kan teckna aktier i nyemissionen via exempelvis Avanza och Nordnet. Sista teckningsdag är 20 januari. Minsta teckningspost är 20 aktier det vill säga ganska precis 20 000 kr. För den som vill köpa en mindre post än 20 aktier går det att köpa Skogsfond Baltikum över börsen till ungefär samma pris som teckningskursen.

Jag kommer teckna aktier i nyemissionen. Dels för att jag tror på bolagets mål med en rimlig avkastning på 7-9% som jag tycker är attraktiv från dagens börsnivå. Men också för att jag på detta sätt tänker mig kunna följa bolaget lite närmare och på så sätt hoppas få lära mig mer om skog som investering. På sikt hoppas jag kunna äga lite egen svensk skog.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.