3 Apr, 2019

Stark börs

Det kan inte undgått någon som läser den här bloggen att börsen har gått väldigt starkt de tre senaste månaderna. SIX30 Return index (dvs storbolag med återinvesterad utdelning) är upp 17% sen årsskiftet. Kusligt likt starten på 2015 kanske någon tycker, då vände börsen ner kraftigt i slutet av april efter en liknande inledning på året. Även om runt 15% per kvartal givetvis inte är hållbart så ska vi ändå komma ihåg att vi hade en rätt stor nedgång sista kvartalet 2018, och dessförinnan gått i stort sett sidledes ett par år. Så det är lätt att skrämmas i onödan av de starka siffrorna just sen årsskiftet som vi hela tiden matas med.

2015 då börsen gick ner kraftigt över sommaren hade vi en uppgång på runt 100% på 3,5 år bakom oss när börsen vände ner. Och nedgångarna 2000 och 2007 kom också efter rätt extrema uppgångar. 1999 gick börsen upp ca 70% på ett år och sommaren 2003 till sommaren 2007 gick börsen upp runt 150%. Men lösningen på gåtan hur börsen ska gå närmaste året ligger så klart mer i konjunktur och bolagens vinster än exakt hur index gick för 20 år sen (räntan har vi slutat oroa oss för nu va?)

Jag känner mig i alla fall rätt trygg med att fortsätta ligga fullinvesterad, återinvestera utdelningen och inte "plocka hem lite säkra vinster". Även om det är lite lurigt att hitta var man ska lägga utdelningspengarna när det mesta känns så mycket dyrare än för några månader sen. Investor för 430 kr tar emot mentalt.

Det här med att börsen går upp 1% om dagen vilket i vår portfölj betyder en bit över 80 000 kr gäller det att inte tänka så mycket på. Och minnas hur det såg ut i december då jag skrev den här tweeten

80 000 kr som motsvarar en daglig svängning på 1% var för övrigt precis vad jag lyckades spara ihop första året när jag började jobba heltid 2005.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.