8 May, 2024

Tappat tålamod

Uppdaterad:
8 May, 2024

Under mina år i yrkeslivet har jag suttit på många möten och konferenser där det pladdrats länge om rätt meningslösa grejer. Jag vet inte om det är åldern, några års frånvaro från dessa jobbmöten eller en hjärna som blivit förstörd av snabba klipp i olika appar. Men jag har märkt att jag har allt svårare att lyssna på saker som jag uppfattar som för långsamt.

Det här gäller främst om jag sitter still och lyssnar live eller tittar på video. Är jag ute och tränar, promenerar eller plockar blåbär med en podcast är inte problemet alls lika stort, eftersom jag antar att jag får stimuli även från omgivningen då. 

Två färska exempel: Jag gjorde några minuters försök att kolla på Birkshires stämma med frågestund i helgen. Jag råkade komma in just när Buffett fick en fråga kring att de sålt 100 miljoner aktier i Apple. Ni kan se det 9 minuter långa svaret här om ni vill. Men jag ska erkänna att jag bara orkade igenom de 3 första minuterna. Den 93 åriga Buffett hade helt enkelt blivit för seg för att jag ska klara av det. När han började svaret med att i slow-motion, med ett eeehh mellan varje ord, berätta om att de ser det som att de köper andelar i bolag inte aktier och om när han läste boken Intelligent Investor var fönstret med livesändningen plötsligt nedstängt och jag påväg ut ur rummet.

Något jag tog mig igenom var däremot Investordialogen på cirka 45 minuter som hölls innan stämman. Här tycker jag det fanns vissa godbitar inte minst frågan jag ibland tänkt på om successionen när nästa generation Wallenberg ska ta över. Svaret var att det är runt 35 personer i kommande generationen där några slussas in under årtionden via utbildning och mer juniora roller. Vilket väl enligt mig borde kunna generera 3-5 personer som håller måttet. Men när det kom frågor om skjutningar och samhällsproblem som jag med rätt stor säkerhet vet att Jabob Wallenberg eller Investor varken kan eller har som uppgift att lösa klarar jag helt enkelt inte av att kolla utan måste tvångsmässigt spola fram 30 sekunder åt gången.

Vi får se om jag klarar av att besöka några fler stämmor i framtiden. Eller om jag blivit helt förstörd. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.