15 Oct, 2021

Tråkig utdelning

Jag brukar verkligen gilla när det ramlar in utdelningar på kontot. En utdelning på 10 000 kr känns mycket bättre än en värdeökning för portföljen på 100 000 kr under en dag. Det här känner säkert många igen och är en förklaring till att många gillar utdelningsinvestering. Riktiga pengar på kontot känns helt enkelt mer konkret än att någon person köpte en annan persons aktier till ett pris som tyder på att min portföljs samlade värde är högre idag än igår. 

Så när jag ser att det inom några dagar ska komma in en utdelning blir jag alltid lite extra glad. Glädjen får sig sedan en extra liten boost när det plingar sen till i mobilen på morgonen för utdelningsdagen. En stund senare när börsen öppnar blir det lite kul igen då jag kan återinvestera utdelning i lite fler aktier. När jag senare under dagen uppdaterar mitt Excel-ark med de nyinköpte aktierna blir det roligt för fjärde gången.

Så brukar det kännas. Men dagens utdelning i Nordea hade en del motvind. För det första skulle utdelningen kommit i tisdags, men då Nordea nu är ett utländskt bolag tog det lite längre tid, vilket jag visserligen hade på känn men inte att det skulle ta tre dagar. Så jag satt och var lite småsur både onsdag och torsdag morgon när det inte dök upp några pengar. En annan sak jag visste om, men ändå blev lite irriterad jag väl såg det svart på vitt var att det skulle dras 35% källskatt på utdelningen, pengar jag får tillbaka först om 3 år. Som om inte ovanstående vore nog kommer det dessutom dras skatt på min kapitalförsäkring i mitten av nästa vecka, vilket gjorde att jag fick låta nästan halva utdelningen ligga kvar på kontot för att täcka skatten.

Så från en utdelning på 18 150 kr (7,26x2500 aktier) blev det bara 6 700 kr kvar att köpa aktier för idag på förmiddagen. Det blev drygt 200 stycken Sagax D, mitt minsta och nyaste innehav.

Det här med finska källskatten var som sagt ingen nyhet utan något jag räknat på och bloggat om tidigare. Man får ju tillbaka pengarna, även om det tar 3 år. Jag har sålt mina aktier i Kone och Fortum, inte bara pga skatten men på marginalen bidrog det lite till beslutet. Och kan kan så klart fundera på om det inte vore bättre att sälja Nordea och köpa en svensk storbank istället för att få hela utdelningen direkt istället för att vänta 3 år på sista tredjedelen. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.