29 Nov, 2022

Uppdatering Sampo

Jag har fått en del frågor på slutet hur jag gör med mina finska Sampo-aktier. När jag bloggade om det senast var jag inne på att ligga kvar med den finska aktien i kapitalförsäkringen då det skulle krävas många års utdelningar utan växlingsavgift för att kompensera för den växlingsavgift och courtage som jag skulle åka på av att sälja hela innehavet av finska aktier noterade i Euro, växla pengarna till SEK och sen köpa den svenska motsvarigheten för svenska kronor.

Men när jag via Avanza fick erbjudande om att byta till den svenska aktien (egentligen är det väl ett depåbevis, men jag säger aktie ändå) utan kostnad så valde jag ändå att göra det. Så inom någon vecka äger jag den svenska varianten. Fördelen blir då att Sampo räknar om utdelningen från Euro till SEK och jag alltså inte får någon växlingsavgift på kommande utdelningar.

Utdelningen för svenska aktien kommer betalas ut någon dag efter den finska. Precis som tidigare blir det ingen skillnad i källskatt för en ägare i kapitalförsäkring på Avanza. För dig som äger aktien via Nordnet är det troligtvis bäst att ligga kvar i den finska varianten, men det kan vara värt att följa upp de kommande veckorna hur snabbt och stor andel av utdelningen som kommer betalas tillbaka. Detta då Nordnet håller på att göra om processen för utländsk källskatt i kapitalförsäkring vilket gör att man kommer få tillbaka pengarna betydligt snabbare än nuvarande system.

Jag fick info från en kompis som varit i kontakt med Avanza att det i framtiden kommer kosta runt 2 500 kr att växla mellan finska och svenska aktien. Så vitt jag kan förstå borde det därför vara bättre att göra en försäljning och köp av den nya varianten om det uppstår prisskillnader där den variant av aktien man äger för närvarnde är dyrare än den andra. Att bara växla fram och tillbaka så man fortfarande har lika många aktier och betala 2 500 kr per gång bör bli en dålig affär. Detta då jag antar att bytet tar några dagar och det inte finns några garantier för att prisskillnaden då kvarstår tills bytet är klart. Dessutom behöver man ett rätt stort antal aktier för att växling och courtage ska bli 2 500 kr för ett byte.

Nu har jag inte följt detta i detalj ännu och jag är för dålig på att följa euron för att kunna se om det uppstått prisskillnader mellan finska och svenska aktien (första dagen var ju svenska priset helt snurrigt några minuter vid öppning, men jag tänker efter det). Jag har i alla fall noterat med ett halvt öga att de gått rätt olika i procent räknat i sin lokala valuta under vissa dagar. Men det kanske helt kompenserats av valutan? Dessutom är handeln ännu väldigt liten i svenska aktien. Om någon känner till (eller har lust att bygga) en kalkylator som läser in aktuellt pris på finska aktien, aktuellt pris på svenska aktien och eurokurs så får ni gärna tipsa om den. Normalt sett borde väl denna skillnad inte kunna uppstå då det bör finnas firmor med mer aktier än mig som kan bygga denna kalkylator för egen del, men med tanke på hur det kan växla i pris mellan A och B-aktier är väl inte prisskillnader omöjligt här heller.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.