31 Mar, 2021

Utdelningar på väg in

Imorgon drar vårens utdelningssäsong igång på allvar. Som vanligt så här års säger jag att det ska bli kul och att det kanske är sista året där jag kommer kunna återinvestera utdelningar. Hittills har jag fått fel varje gång. Inte det att det inte blivit kul utan att det hittills inte blivit det sista året med återinvestering. Men jag är mentalt förberedd på det så blir det en ren bonus om det kan återinvesteras lite även 2022.

Som alltid när man pratar utdelningar är det säkrast att förklara att man tjänar inga pengar på utdelningen i sig utan det är bara pengar som flyttar från bolagets kassa till min kassa och att kursen allt annat lika går ner med utdelningen. Värdet skapas istället snarast mellan utdelningstillfällena där företaget tjänar ihop nya pengar som kan delas ut vid kommande tillfällen. Men det blir ändå ett konkret tillfälle då pengar frigörs och synliggöras. En utdelning på 2 kr per aktie är enligt mig mycket mer konkret än att kursen stiger med 2 kr under en vecka.

Säsongen inleds med Castellum imorgon och nästa vecka rullar det på med Klövern Pref och Volvo. Det betyder drygt 30 000 kr in närmaste 1,5 veckan, pengar som direkt kommer kunna sättas i arbete för att generera större utdelningar i framtiden. Drygt 30 000 kr motsvarar ungefär fyra månaders sparande när jag började spara på riktigt 2006. Och då jobbade jag väldigt hårt och levde väldigt billigt. Det här med snöbollen som rullar på allt snabbare och mer och mer av sig själv ligger det verkligen något i. Och då är det först om några veckor som det börjar rulla på med utdelningar på lite bredare front.

Jag tänker mig fortsatt minska risken i portföljen genom att återinvestera majoriteten av utdelningarna i preferensaktier och D-aktier.

När jag skriver det här är det 20 minuter kvar till det första kvartalet är slut och jag passar på att rekommendera en titt på min portfölj på Shareville som gått upp med 20% under det första kvartalet. Här har jag mitt pensionssparande och är något mer aktiv än i huvudportföljen. Bland annat försöker jag köpa investmentbolag när rabatten är ovanligt stor och sen sälja när rabatten är borta. Hittills har den ökade aktiviteten betalat sig med en högre avkastning för denna portfölj än huvudportföljen. Portföljen har också belönats med 3 stjärnor på Shareville vilket betyder att den tillhör de bästa 10% vad gäller riskjusterad avkastning. Följ portföljen på Shareville här.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.