3 Feb, 2023

Utdelningarna slår prognosen

Uppdaterad:
3 Feb, 2023

Med dagens utdelningsbesked från portföljens näst största bolag Industrivärden kan jag konstatera att jag i flera fall var lite väl försiktig i mina prognoser för årets utdelningar. I fallet Industrivärden hade jag räknat med 7 kr (6,75 kr förra året) men dagens förslag blev 7,25 kr dvs ut utdelningstillväxt på 7,4%. Nu har jag så klart medvetet valt att vara lite försiktig i mina prognoser…

Trots ett rejält tapp från Castellum som slopar utdelningen ser årets totala utdelningar för min del ut att kunna slå förra årets. Förra året slog i sin tur det gamla rekordet från året innan med 12%. 

Det har inte varit några riktiga chockbesked på uppsidan men samtidigt har det helt enkelt tickat på och blivit lite mer än beräknat på flera håll.
- Nordea delar ut 9,07 (beror på aktuell växelkurs) jämfört med min uppskattning 8 kr = 2 500 kr extra.
- Investor delar ut 4,40 jämfört med min uppskattning 4,25 = 1 300 kr extra
- Industrivärden delar ut 7,25 kr jämfört med min gissning på 7 kr = 1 200 kr extra
- Volvo delar ut 14 kr jämfört med min gissning 13 kr = 1  200 kr extra

En annan stor skillnad mot 2022 blir att jag om SBB D delar ut enligt plan får 50 000 kr i utdelning i år jämfört med 35 000 förra året. Men här är det så klart ingen höjning av utdelningen per aktie utan att jag löpande köpte fler aktier under förra året.

Det stora frågetecknet kring var årets total kommer hamna blir vilken utdelning som Sampo föreslår nästa fredag. Här tycker jag det är svårt att gissa. 

Målet är att få utdelningarna att växa med 7% om året nu så länge jag återinvesterar utdelningarna. Och 3% om året den dagen alla utdelningar tas ut. Detta bygger dock på gamla sanningen om att en inflation på runt 2% var rimlig.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.