23 Jan, 2022

Utdelningssäsongen

Även om det är ett tag kvar till vårens utdelningar börjar ramla in på kontot i allt högre takt är vi nu inne i en minst lika intressant period för oss utdelningsjägare. Det vill säga när bolagen meddelar hur mycket de ska dela ut.

Först ut bland bolagen som jag följer med intresse var Investor. Här stod det och vägde mellan 3,75 kr och 4,00 kr vilket ska jämföras med förra årets 3,50. Innan Investor splittade aktien i 4 så höjde de med 1 kr om året under många år i rad. Men årets höjning på 50 öre motsvarar alltså en höjningen på 2 kr per år innan splitten. Ökningen från 3,50 till 4 kr innebär en utdelningshöjning med hela 14%.

För nya läsare kan det vara på sin plats att beskriva min strategi kring utdelningar lite. Jag siktar på en portfölj med runt 4% direktavkastning som helhet. En sådan portfölj tror jag ska kunna höja utdelningen med minst 3% om året "organiskt". Dvs om jag inte köper en enda ny aktie under året så bör utdelningen kunna bli 3% högre år 2 än år 1. Då jag har en viss del D-aktier och preferensaktier med runt 6% direktavkastning som inte kommer höja utdelningen betyder det att bolagen med runt 3% direktavkastning (som alltså sänker snittet för direktavkastning) måste dra sitt strå till portföljen och stå för utdelningstillväxten. Hittar man ett bolag som delar ut runt 4% och dessutom kan höja utdelningen med 5% om året eller mer blir det jackpot och en stark bidragsgivare till att klara målet 4% direktavkastning + 3% utdelningstillväxt.

3% utdelningstillväxt över tid utan att köpa några nya aktier är ett ganska försiktig mål. Men så länge inflationen ligger runt 2% så gör det ändå att utdelningen blir starkare över tid som köpkraft. Om inflationen blir 4% ett enstaka år gör det inte så mycket, men om inflationen skulle bita sig fast på 4-5% så funkar det så klart inte att nöja sig med 3% högre utdelning varje år. Tills vidare har jag ändå 3% organsisk utdelningstillväxt som det jag räknar med, fast med det givna målet att överträffa det.

Att portföljens största bolag nu höjde utdelningen med 14% kan vara värt att sätta i lite perspektiv i förhållande till siffran 3%. Ofta läser man siffror som att OMXS30-bolagen som helhet nöjde utdelningen med 7% under ett år eller något liknande. Det man då glömmer är att detta blir ett medelvärde som inte riktigt blir rättvisande för en hel portföljs utdelningstillväxt.

Låt säga att man äger 4 olika bolag för 100 000 kr styck. Bolagen har mellan 2 och 6% direktavkastning. Precis som i mitt fall blir den genomsnittliga direkavkastningen för portföljen 4% vilket gör att vi år 1 kan plocka ut 16 000 kr i utdelning.

När besked om utdelning för år 2 kommit från alla bolag basunerar någon sparekonom ut att utdelningstillväxten för OMXS30 blev 6% under året. Vilket är precis vad bolagen i vår portfölj lyckats med (trots att vi har en pref som inte ingår i OMXS30 som sänker snittet), trots det har vi "bara" fått 3,44% mer i utdelning mätt i kronor jämfört med året innan.

Precis det här är fallet för mig med Investor. Trots att bolaget är störst i portföljen och att utdelningen höjs med hela 14% så får det ingen så avgörande betydelse för portföljens totala utdelningstillväxt som det kan låta som, eftersom direktavkastningen är runt låga 2%. Om vi däremot kan börja se fram emot tvåsiffrig utdelningstillväxt varje år nu flera år i rad så kommer betydelsen bli större och större. Ränta på ränta ni vet.

Att hitta en portfölj som ger 4% direktavkastning och som höjer utdelningen med minst 3% om året tycker jag i alla fall blir ett bra sätt för mig att utvärdera portföljen över tid. Lyckas jag med det så är jag nöjd och då behöver jag inte grubbla på om börsen går upp eller ner 2% en enskild dag och det är heller inte lika avgörande om jag slog eller fick stryk av ett visst index ett visst år. Att jag nu några år även kunnat återinvestera utdelningarna vilket gjort att jag siktar på 7% utdelningstillväxt i kronor år för år ger lite extra skjuts och säkerhetsmarginal.

När jag gissar på utdelning i kronor 2022 jämfört med 2021 ligger utdelningstillväxten på nästan 12%, med mycket gissningar och antaganden (fast jag ligger troligtvis mycket närmare sanningen än om jag skulle försöka gissa aktiekurserna 31/12). En stark bidragsgivare till den fina tillväxten är att jag gissar på 4 Euro i utdelning från Sampo (extrautdelning för att de sålt aktier i Nordea). Å andra sidan hade vi stora extrautdelningar från Volvo 2021.

Jag får återkomma med hur det blir med de 12 procenten lite senare i vår.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.