1 Mar, 2023

Utklassad av Sparo

Uppdaterad:
1 Mar, 2023

Jag har egentligen aldrig följt upp de löpande kostnaderna. Inte ens när jag levde som mest sparsamt förde jag någon kassabok eller hade en budget, men jag hade så klart rätt bra känsla för var pengarna tog vägen då jag visste vad totalen landade på varje månad (då det helt enkelt var skillnaden mellan lönen och sparandet).

I ett av mina första inlägg från 2006 uppskattar jag totala kostnaden i matbutiken till 3000 kr per månad. Jag skulle tro att det var en avrundning uppåt då det låter rätt mycket så här nästan 17 år senare. 

Då i slutet av 2006 hade jag jobbat i ungefär 2 år och kommit igång med ett bra sparande som gick lite av sig själv eftersom jag fortsatte leva på ungefär samma kostnadsnivå som jag hade haft som student, dvs 8000 kr i månaden totalt i utgifter. Sen skruvade jag lite på kostnaderna 2006-2008 då motivationen för sparandet gick upp när det blev lite mer målinriktat och drömmen om att en dag bli rik växte fram. Under månader med extra sparande kunde jag ibland äta för 1000 kr, men jag tror aldrig jag legat under 1 500 kr per månad i snitt under ett helt år räknat på en person på inköp i matbutiken (dvs mat och annat som köps i matbutikerna). Med disclaimern att jag alltså aldrig räknat exakt och ännu mindre skrivit upp det, så här går jag lite på magkänslan.

Så när jag nu ser att Micke “Sparo” Larsson år 2023 boende i vårt dyra grannland Norge snittar 864 kr i månaden så måste jag säga att det är rätt otroliga siffror.

Som tur är ska vi nog klara oss ändå. Jag satt och tittade lite på förväntade inkomsterna för oss under 2023 då jag fått ett lite större uppdrag i min firma och min fru fortsätter jobba deltid men med lite högre lön. Baserat på 4% regeln kan vi plocka ut runt 40 000 kr i månaden från portföljen. Det var känt sedan tidigare att vi inte kommer göra. Utöver detta kommer hushållet preliminärt dra in runt 43 000 kr i månaden efter skatt på “arbete” under 2023. Detta ska sättas i relation till våra omkostnader som jag skulle gissa landar på 30 000 kr i månaden. Inklusive vår hutlösa matbudget som nu säkert är uppe i 4000 kr i månaden för två personer. Det kommer alltså handla om ett “sparande” på 53 000 kr i månaden om man tar sig friheten att räkna ett möjligt uttag ur portföljen som inte nyttjas som sparande. 

Jag får återkomma i senare inlägg om hur vi tänker kring detta överskott. För vi har inte riktigt landat i detta än. Helt klart är dock att det håller på att spåra ur…

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.