12 Nov, 2023

Varför blir inte fler miljonärer?

Uppdaterad:
12 Nov, 2023

Jag såg en diskussion på ett forum om varför så få verkligen blev miljonärer i Sverige, med tanke på hur enkelt det ändå är med ett rätt begränsat månadssparande. (Frågan baserade sig på statistik från Avanza på genomsnittssparande och genomsnittligt portföljvärde, dvs tog inte hänsyn till andra tillgångar utanför Avanza).

Orsakerna är så klart många. Alla känner inte att de har möjlighet att spara flera tusenlappar varje månad och andra kanske inte ens känner att de har något intresse eller behov av att få ihop en miljon eller mer. Men något jag reagerat på är att jag vet rätt många personer som sparade flera tusenlappar i månaden i aktiefonder redan i början av 2000-talet, som trots det inte har speciellt stort kapital idag. Så här tycker jag det ligger till många gånger:

Det är ju allmänt känt med livsstilsinflation. Att ökade reallöner ofta går till konsumtion snarare än ökat sparande. Man klarade sig bra på sin första heltidslön och kunde spara lite pengar, men när lönen ett antal år senare är den dubbla (även i reala termer) går lönen fortfarande åt. Lite finare bil och dyrare vin etc. Så långt inget nytt.

Men något jag sett många gånger är att en ökad portföljstorlek bränner i fickan precis på samma sätt som en högre lön. När man får högre lön känner man sig rik och unnar sig högre återkommande kostnader. Och när portföljen växer så känner man sig också rik och köper sommarstuga, båt, tar ett sabbatsår från jobbet eller byter lägenheten till en villa. 

Detta är så klart inget fel och någon gång ska sparade pengar användas. Men alla som räknat på ränta på ränta ser att grafen inte är speciellt imponerande efter 10 år om man jämför med 30 årsgrafen. Och om nu tanken var att köpa en båt redan efter 5 år kanske man inte ens skulle sparat i aktiemarknaden till att börja med. Ett tydligt undantag är personer som binder upp sitt kapital i aktivt företagande eller som storägare i listade börsbolag där det inte är lika lätt att lockas till att sälja sitt innehav. Här ser vi också flera exempel på personer som blivit riktigt rika på 20-40 år.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.