VD-intervju med OptiCept Technologies
Opticept Technologies genomför med start idag en företrädesemission på 80,4 miljoner före emissionskostnader och i samband med det har jag fått göra en intervju med bolagets VD.
Opticepts aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market och har ca 7200 ägare hos Avanza och 1300 ägare hos Nordnet. Bolaget har har erhållit teckningsförbindelser och garantiåtaganden motsvarande cirka 70 procent av företrädesemissionen.
För dig som inte känner till Opicept sedan tidigare rekommenderar jag den här väldigt korta filmen på runt 1 minut som ger en första introduktion till vad bolaget jobbar med. Innan vi går vidare till intervjun.
Så över till intervjun med VD Thomas Lundqvist.
Hej Thomas och tack för att du tar dig tid och svara på lite frågor. Kan du börja med att berätta lite om dig själv och din bakgrund?
Jag bor i Bjärred med min fru Jenny och våra tre barn som börjat flytta ut efterhand till studier på Universitetet i Lund. Jag är 55 år och har verkat dom senaste 25 åren i livsmedelsindustrin varav några år i USA. Jag har en bred erfarenhet från många roller, från affärsutveckling och försäljning, till produktion och eftermarknad i ledande positioner på globala marknadsledande bolag som utvecklar och säljer processteknik till livsmedelsindustrin.
Jag brinner verkligen för att ta ny teknik till den globala marknaden genom att hitta rätt väg in på marknaden, bygga rätt processer och organisation baserad på hållbar strategi och sen driva försäljning genom högsta kundnöjdhet. Det ger hållbar tillväxt.
I botten har jag en examen från I-linjen i Linköping och en EMBA från Lund.
Kan du beskriva er affärsmodell? Jag tänker på både hur ni säljer direkt mot kund respektive via partners/återförsäljare samt hur fördelningen ser ut med försäljning av maskiner/hårdvara och återkommande intäkter/mjukvara.
Vi arbetar med två affärsområden, ett riktat mot effektivisering av livsmedelsprocesser, både för flytande livsmedel, tex olivolja, juicer, vin etc och för solida livsmedel, tex tillverkning av pommes, torkning av frukter och grönsaker och infrysning av alla typer av livsmedel. Här erbjuder vi en patenterad teknikbaserad på pulselektriska fält som både förbättrar kundernas lönsamhet, ofta kraftigt, samt förbättrar deras hållbarhet. Till livsmedelsindustrin där säljer vi utrustningar som enkelt sätts in i befintliga linjer.
Vi säljer direkt till industrin för flytande livsmedel och med vår globala partner FPS till industrin för fasta livsmedel, där dom är världsledande.
Vi har utrustningar som passar alla industriella kunder, men vi riktar oss nu främst mot marknadsledarna i olika livsmedelssegment, för att bygga referenser och för att det är så man tar sig in på marknaden i livsmedelsindustrin. En utrustning kostar generellt mellan 1,5 och 9 millioner kr och inbringar lika mycket i eftermarknadsintäkter under sin livstid. Jag uppskattar att det finns över 50 000 processlinjer som skulle ha stor nytta av vår livsmedelsteknik.
Vårt andra affärsområde vänder sig till industrin som producerar och levererar snittblommor samt till bolag som producerar skog. Till dessa kunder erbjuder vi behandlingar där vi vacuum injicerar näringslösningar vilket förbättrar vaslivet för snittblommor, så att vinsterna i distributionskedjan maximeras och så att vi kan njuta av blommor av högsta kvalitet länge.
Till skogsindustrin erbjuder vi behandlingar av sticklingar så att rotbarheten vid plantering förbättras, vilket ökar lönsamheten direkt i växthusen eftersom produktiviteten förbättras men även lönsamheten per avverkad hektar eftersom våra behandlingar möjliggör bra rotbarhet för svårodlade varianter av tex Eucalyptus och Corymbia som växer bättre och ger träd med högre densitet.
Här tar vi betalt per behandlad snittblomma/stickling vilket ger oss årliga återkommande intäkter. Vi utvärderar just nu ett samarbete med Chrysal, som är världsledande leverantör av näringsprodukter till snittblommor eftersom det är snabbaste vägen för oss att nå de ca 43 miljarder snittblommor som produceras årligen. Till skogsbolagen säljer vi direkt och via vår agent BCC som är ledande leverantör av tekniklösningar till den globala skogsindustrin.
Vi har redan samarbeten med kunder i Sydamerika, Asien och Sydafrika och genom dom ser vi en potential till 2-3 miljarder behandling årligen främst på Eucalyptus, Corymbia och Acacia.
Ni är alltså verksamma inom ett stort antal olika verksamheter och därmed olika kunder i olika delar av världen. Exempelvis olivolja, blommor, potatisprodukter och fruktjuice. Och ni ser möjligheter inom ännu fler segment framöver. Betyder det att ni är oberoende av regionala variationer som tex ett år av dålig olivskörd i en viss del av världen, eller bör man som investerare fortfarande ta höjd för att den typ av händelser kan påverka resultatet på kort sikt?
Omvärldsfaktorer som tex klimatförändringar driver kraftigt på behovet av vår teknik. Redan nu är det ohållbart att inte säkerställa att man utvinner all olja som finns i oliverna eller all juice som finns i frukten man skördar. Tillgången måste möta efterfrågan när vi blir fler och uttaget samtidigt minskar. På samma sätt måste man också minska svinnet genom att förbättra hållbarheten på livsmedel utan uppvärmning som förstör vitaminer och smak, vilket också vår teknik också adresserar.
På samma sätt måste man minimera arealen skogbruk tar i anspråk genom att maximera utbytet på de landområden man redan förfogar över. Man måste också hitta hållbara sätt att transportera snittblommor på. Idag flygs blommor från södra halvklotet till tex Nordamerika och Europa. Detta är ett jätteproblem i industrin eftersom det både är oerhört dyrt men också naturligtvis fullständigt ohållbart. Detta har industrin identifierat och det är nu stort fokusområde för vårt samarbete med Chrysal eftersom vår teknik kan hjälpa till att adressera detta problem.
Så generellt finns det stora problem som driver kunder att investera i den typ teknologi vi erbjuder, kortsiktigt kan det såklart händelser både försena och påskynda investeringar, men långsiktigt ger det oss medvind.
Ni tar nu in runt 80 miljoner kronor i den här emissionen. Hur ska dessa pengar användas?
Vi har fått ett fantastiskt gensvar från olivoljeproducenter i Spanien och vi står nu inför ett liknande genombrott inom juice och där vi nu främst bearbetar globala producenter av Ananasjuice.
Jag är precis nu i transit från USA till Asien eftersom vi nu lanserar vår nya patenterade utrustning för behandling av solida livsmedel. Vi ser redan ett mycket stort intresse från marknaden som vi kommer att bearbeta aktivt tillsammans med FPS via deras organisation med Tech centers både i USA och i Kina. Samtidigt har vi mycket aktivitet med skogsproducenter och vi är mitt i utvärderingen med Chrysal. Så vi är nu under tillväxt och redan i en mycket intensiv fas där fokus är på försäljning, marknadsföring, produktion och lagerbyggnad. Kapitalet vi tar in stöttar helt enkelt dessa aktiviteter tillväxtresa vi nu påbörjat.
Ni har haft fin tillväxt under 2024 så här långt och jag vet att ni redan i början av det här året pratade om resan fram mot ett positivt kassaflöde. Och orderboken är uppe i 50 miljoner enligt senaste rapporten. Ska vi tolka det som att den här emissionen blir den sista eller bör man som långsiktig investerare vara redo att delta i fler emissioner de närmaste åren?
Det kan absolut vara så om affärerna och leveranser faller på plats som vi tror framöver. Men det finns naturligtvis många positiva scenarier som kan påverka bolagets strategi. Efterfrågan kan driva ytterligare inköp, produktion och snabb organisationsutveckling och under sådana scenarier kan det vara positivt att ta in kapital och i så fall får man utvärdera olika alternativ. Tex så vet vi ännu inte vart vi landar i samarbetet med SAAB där diskussioner ju pågår och sen hur snabbt marknaden tar till sig vår teknologi. Så osagt är alltid bäst även när man känner att sakerna faller rätt som vi gör nu.
Sammanfattningsvis, varför tycker du OptiCept Technologies är ett bolag och aktie som mina läsare ska ta sig en närmare titt på?
För att vi arbetar med patenterade metoder och teknik på stora globala marknader som inte bara snabbt gör kunderna mer lönsamma utan även bidrar till att lösa hållbarhetsproblem som helt enkelt måste och kommer att adresseras. OptiCept har förutsättningar att både växa snabbt och att i förlängningen bli ett stort och viktigt bolag på dessa mycket stora marknader.
Emissionserbjudandet i korthet
Erbjudande & emissionsvolym
Företrädesemissionen omfattar högst 16 092 625 nyemitterade aktier. Vid full teckning i Företrädesemissionen tillförs OptiCept motsvarande totalt cirka 80,4 MSEK före emissionskostnader.
Rätt att teckna aktier
Den som på avstämningsdagen den 8 november 2024 är införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken äger företrädesrätt att teckna aktier i Företrädesemissionen. Befintliga aktieägare per avstämningsdagen kommer tilldelas en (1) teckningsrätt per en (1) befintlig aktie. Sexton (16) teckningsrätter berättigar till teckning av fem (5) aktier.
Teckningskurs
Teckningskursen är 5,00 SEK per aktie. Courtage utgår ej.
Pre-money värdering
Cirka 257 MSEK
Teckningsperiod
Teckningsperioden i Företrädesemissionen löper under perioden 12 november – 26 november 2024.
Handel med teckningsrätter
Handel med teckningsrätter kommer att ske på Nasdaq First North Growth Market från och med den 12 november 2024 till och med den 21 november 2024.
Teckningsförbindelser och emissionsgarantier
Bolaget har erhållit teckningsförbindelser från bland annat de största ägarna, däribland majoritetsägaren FPS Food Process Solutions Holding B.V, och samtliga medlemmar av Bolagets styrelse och ledning, uppgående till totalt cirka 15,4 MSEK, motsvarande cirka 19 procent av Företrädesemissionen. Ingen ersättning utgår för ingångna teckningsförbindelser.
Därutöver har Bolaget erhållit garantiåtaganden från befintliga och externa investerare om cirka 41 MSEK, motsvarande cirka 51 procent av Företrädesemissionen. För garantiåtaganden utgår kontant ersättning uppgående till femton (15) procent av det garanterade beloppet.