16 Sep, 2021

Verkligheten vs bilden av en ung miljonär

Ni som följt min blogg sedan starten för 15 år sedan kanske kommer ihåg ungefär hur jag levde för att bli "miljonär innan 30". Det var matlåda och cykla till jobbet, förutom om det var för mycket snö som de inte hunnit ploga, då promenerade jag till jobbet istället. Månadssparandet var från en början runt 50% av lönen, men i takt med att lönen steg kunde jag till slut spara runt 80% av lönen varje månad. 

När jag nått den första miljonen firade jag och unnade jag mig en avokado till middagen den kvällen. Sen trummade jag vidare dagen efter på jakt efter 3 och 5 miljoner. Vid ungefär 5 miljoner lugnade jag mig lite och tillät kostnaderna att stiga. Vi köpte bil och åkte på utlandssemester varje sommar. Men fram till jag slutade jobba gick jag aldrig under 70% sparkvot.

Jag led aldrig utan tyckte det var kul och motiverande hela tiden. Jag saknade inget och levde hela tiden under devisen att den sista sparade kronan alltid skulle kännas roligare att spara än att spendera den samma. Men det var ju samtidigt något som tog upp en stor del av mitt liv och genomsyrade nästan allt jag gjorde.

Det här är ungefär vad som krävs för att bli miljonär innan 30 på en vanlig lön och är så klart inte för alla. Vilket också visas av att bara runt 3% av Avanzas kunder under 30 år är miljonärer (siffran var 2,6% för ungefär ett år sedan, så den kan vara lite högre idag när börsen gått bra). Kan man tänka sig att vänta till 35 med att bli miljonär kan man spara lite mindre. Men snittmiljonären av Avanzas kunder som är under 35 år har ett månadssparande på 7 439 kr i månaden. Ett ganska högt sparande som så klart begränsar möjligheten till alltför stora utsvävningar i privatekonomin för många unga personer som ännu inte fått någon jättelön och som som kanske dessutom just köpt sitt första boende och tvingas amortera en del på bolånet.

När Expressen idag skulle skriva en artikel om hur dessa personer, som alltså sparar i snitt över 7 000 kr i månaden hos sin nätmäklare, investerar sina pengar så skulle de hitta en lämplig bild till artikeln. Men här blev den ingen person som stretade på väg till jobbet på cykel i ösregn. Och inte heller någon som satt där på hotellrummet och käkade matlåda på tjänsteresan för att kunna spara hela traktamentet.

Nej så här ser de unga miljonärerna ut enligt Expressen:

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.