18 May, 2019

Vi är ett udda släkte

Idag kom jag återigen att tänka på vilken liten ankdamm vi befinner oss i. Med "vi" menar jag vi som intresserar oss för sparande och investeringar på en lite mer seriös nivå än ett pliktskyldigt autogiro till storbankens dolda indexfond.

Vi har idag varit ute på en lite längre bilresa. Min fru körde första biten och jag chattade under tiden med lite folk med hjälp av Twitters direktmeddelanden. Det sista som hände innan det var min tur att köra var en diskussion om vad som prioriterats vad gäller aktieköp den senaste tiden med en följare som skrev att det tar emot att köpa aktier i dollar och euro just nu med tanke på den svaga kronan. Ganska basic och självklara funderingar som jag tror vi är många som haft senaste tiden.

Sen när det blev min tur att köra skulle vi fördriva tiden med lite poddlyssning. Jag lyssnar på podd minst 10 timmar i veckan, förutom ekonomi och träning som står för 7-8 av dessa timmar kan det bli Filip och Fredrik, P3 dokumentär, Spår eller Fördomspodden. Men inga av dessa föll min fru i smaken och att föreslå senaste Kvalitetsaktiepodden var inte ens att tänka på, så vi enades om Adam & Co med Adam Alsing och två bisittare. En podd jag inte hört på många år och den kommer även fortsättningsvis ha svårt att slå sig in på de 10 tillgängliga timmarna då jag själv kan välja vad jag ska lyssna på.

I podden turades de om att berätta händelser från den gångna veckan och en av de mest intressanta och roligaste sakerna som hänt Adam i veckan var att han läst en artikel i SVD om den svaga kronan. I artikeln hade någon expert uttalat sig om att en av riskerna med den svaga kronan var att det tar emot för svenskar att köpa utländska tillgångar vilket leder till sämre riskspridning. Det var bland de roligaste de tre värdarna för podden hade hört på länge och de skämtade flera gånger om hur irrelevant detta råd var för vanligt folk. "Haha köpa utländska tillgångar, så otroligt begränsat problem för en minimal klick människor" gick ungefär snacket.

Dvs det jag hade diskuterat som den mest självklara sak i världen 30 minuter innan var nu ett skämt i en podcast. Troligtvis tänkte de att man var tvungen att köpa en hel fabrik eller hyreshus utomlands inte att det går att köpa utländska aktier i poster om några hundralappar eller till och med att ett sparande i en globalfond påverkas av växelkursen. Men det ligger nog ändå något i att det här vi funderar på och pratar om mest hela tiden med avgifter, skatt på ISK, aktuell växelkurs och oro för handelskrig är ickefrågor för de allra flesta.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.