24 Apr, 2021

Castellum Förvaltningsyield 5,9%

Castellum som är mitt andra största innehav i portföljen med en andel på 6,6% presenterade första kvartalsrapporten för året. Vilket jag tycker inte var så bra rapport då förvaltninsresultatet sjönk gentemot Q1 förra året. Det är första gången som det händer sedan jag börjat följa och läsa kvartalsrapporterna. 

I min portfölj finns det 3 fastighetsbolag som jag brukar följa upp nyckeltalet Förvaltningsresultat (EPRA EPS) / Aktiekursen = Förvaltningsyield eller EPRA Yield varje kvartal. Det här nyckeltalet säger oss ingenting om underliggande fastighetsvärdet är dyrt eller billigt, utan ger oss info om intjäningsförmågan. Det är ur förvaltningsresultatet som fastighetsbolagen ger utdelning till sina aktieägare. Castellum en utdelning på 56% av förvaltningsresultatet för 2020.

 

 

Nyckeltalet kan ni följa via med det google sheet som jag gjort. Förvaltnings yielden har legat på ungefär 6,36% sedan 2015 och snittet de senaste 4 publicerade kvartalsrapporten ligger på 6,07%. Jag brukar uppdatera aktiekursen den dagen som rapporten släpps och i det blåa fältet gör jag ett antagande för framtida kvartal för att ungefär se vad värderingen är just idag.

 

 

Ovanstående bilder är tagen direkt från kvartalsrapporten och vi kan läsa av att direktavkastningen ligger rätt så långt under 4%. Jag brukar tänka att köp i Castellum är riktigt bra köp nära 4% i DA. Nästa bild visare om aktien handlas för premie/rabatt och vi kan se att rabatten är ungefär 10%. En klockren sida som ni bör besöka är Fibindex som bla räknar ut rabatt/premie på många fastighetsbolag.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.