14 May, 2020

Förvaltningskostnaden sjunker till 0,48%

Varje månad räknar jag ut min förvaltningskostnad för att se hur jag ligger till. Det har jag gjort det senaste åren och att bara göra beräkningen hjälper mig att hålla nere antalet köp/sälj transaktioner och jag blir mer medveten om det. Innan gjorde jag allt för många transaktioner som egentligen inte gav mig mervärde. Sedan förra uträkningen har ju mina transaktioner skjutit på höjden och utökat mina courtage kostnader, så börsläget har verkligen varit en bidragande faktor. Har även betalat in en prenumeration hos aktiespararna på 349kr för 6 månader som nu finns med i beräkningen. Jag tycker att man ska ta med sådana kostnader såsom tidningsprenumerationer och exempelvis Börsdata prenumeration.

Nu när jag räknar ut idag så har portföljen 0,48% i förvaltningskostnad och det blir nog svårt att nå mitt mål 0,10% för i år. Det väsentliga och primära målet är ju ändå att ha så hög avkastning som möjligt. Låg kostnad betyder inte att det per automatik ger mig hög avkastning, men hjälper nog mig på traven med den investeringsstil som jag har. Förra året hade jag 0,09% kostnad och en total utveckling på 40%, så slog de flesta Sverigefonderna fastän jag var passiv med transaktioner.

 

Förvaltningskostnad genom åren

2017. 0,55% 
2018. 0,19%
2019. 0,09%
2020. 0,48% (mål under 0,10%) 

Beräkningen är gjord på det totala courtage avgiften jag betalat under året och delar det med antal veckor som gått. Då får jag ett genomsnitt/vecka och det värdet ggr 52. Resultatet dividerar jag med depå storleken på mina aktier.

 

En av anledningarna till att min investerings strategi skall vara "Köp och Behåll" är just courtage och spreadkostnaden, som uppstår vid varje transaktion. När du gör en transaktion finns det en osynlig spread kostnad när köper/säljer en aktie. Därför ska du hålla nere dina transaktioner OM du inte är en duktig trader.

När du köper så måste du alltid "buda" med den högsta kursen än andra köpare för att just den millisekunden genomföra köpet. Det samma gäller när du skall sälja, då måste du alltid buda det lägsta priset för att genomföra transaktionen. Warren Buffet har genom att köpa och behålla sina innehav väldigt väldigt länge undvikit dessa kostnader, som under en längre tidsperspektiv skulle vuxit stora även om det är väldigt små procentenheter för stunden.

Jag tog och räknade ut Industrivärden och Investors spreadkostnad vid en viss tidpunkt. Industrivärden hade 0,052% och Investor hade 0,0544% spread mellan köpkurs och säljkurs. Detta är osynliga spreadavgiften som du betalar varje gång du gör en transaktion, lägg då till courtageavgiften på 0,25% som jag har just nu via Avanza blir resultatet lite över 0,30%. I ett långsiktigt perspektiv så kommer det att tickas bort en väldigt massa pengar och det är värt att tänka på sina transaktioner en extra gång då du köper och säljer dina aktier. (Detta var en tidigare uträkning förra året, men spreaden finns så klart kvar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.