27 Jun, 2023

Grundpelare nr 2: Låg Konsumtion

Uppdaterad:
27 Jun, 2023

Mitt motto med sparande och investering grundar sig på 4 pelare. "Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot och Investering i utdelande bolag med låga courtage avgifter. Följer jag det här, kommer jag nå mitt utdelningsmål mycket snabbare och kunna styra min egna tid såsom jag vill ha det. Tror att det inträffar inom 10 år och då är jag 53 år gammal. Nedan kommer andra pelaren.

Låg Konsumtion - Handlar om köpbeteendet och konsumtion av varor, tjänster och upplevelser. Ju fler prylar du har hemma kommer inte att göra dig gladare och lyckligare för det. Många har säkert flera abonnemang såsom Netflix, Viaplay, Spotify som de egentligen inte behöver eller använder tillräckligt mycket eller gymkortet som bara finns där. Jag har försökt att tänka, behöver jag verkligen det här och kommer jag använda det.

Gäller att prioritera här och endast ha sånt som man verkligen använder sig av. Försök att hitta just din balans eller till och med din "Break even" för din konsumtion och den glädje eller tillfredsställelse som det ger en. 

Det här skiljer sig mycket från person till person. Vissa gillar prylar som klockor eller flashiga bilar, andra gillar äta lyxmat ute eller reser mycket. Jag tycker att man ska jag göra det som ger än mycket tillbaks i form av nöje, lycka och tillfredsställse, spelar inte någon roll hur mycket det kostar. Bara man har råd och inte behöver ta ett lån för det.

Jag är medveten om min egna konsumtion och försöker leva utefter ovanstående och nå mitt utdelningsmål som kommer ge mig det kapital som behövs för att styra min egna tid. Det är mer värdefullt än någon flashig bil, dyr klocka eller en massa prylar hemma, just för mig. För någon annan är det kanske tvärtom, gäller att hitta sin egna “path”. 

Det är mycket enklare att styra sina kostnader än sina inkomster. Hyra och räntekostnader som har med boendet att göra är svårare att göra något åt. Däremot matkostnader, månadsabonnemang, ute mat, bensin, nöjen och semester är enklare att styra. Man “måste” inte ha allt och göra allt som många tror att det ska vara ett måste. Finns nog alltid något man kan begränsa eller prioritera bort. Här har jag inte varit så extrem och om jag hade varit det så skulle jag uppnått målet ännu snabbare. Nu på senare tid då jag byggt upp en portfölj, har den här pelaren inte varit så prioriterad från min sidan. Utan jag har gjort och köpt exakt det jag velat. Innan så har jag nog tänkt en extra gång. Nu njuter jag faktist mer av stunden och det kan jag ju göra för att jag haft mina mål och byggt upp portföljen. Annars skulle jag inte ha kunnat ha den här känslan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.