3 Sep, 2019

P/E tal 14 i Sverige under 10 års snitt

Jag får mycket av min inspiration och kunskap via mitt Twitter konto, som jag nu haft under flera år. Där följer jag väldigt intressanta och kunniga profiler och jag själv har snart 10000 följare. Finanstwitter är verkligen något som ni bör skaffa och följa intressanta personer om ni inte gör det. Nedan har jag kopierat bilder från Twitter profilerna Investeraren och Erik Hansen. Första bilden visar genomsnittliga P/E talet och den andra bilden visar drawdowns från topp till botten under ett år.

"De flesta aktie intresserade känner till p/e talet. Det används för att mäta börsens värdering och beskriver relationen mellan börsvärdet (P) och börsbolagens vinster (E). Ett högt p/e-tal innebär att placerarnas förväntningar på framtida vinster höga. Om de brister, resulterar det i kursfall. - Aktiespararna."

 

Om man ska tolka P/E bilden så känns det inte som att börsen är övervärderad, men om man tittar på senaste 5 årens utveckling så kan man dra lite andra slutsatser. Det borde komma en större korrigering inom närmaste 1-2 åren. Bilden nedan visar drawdowns från topp till botten under ett år, som mest var det -52% under 2002. Snittet på en drawdown ligger väl på omkring 16-18% och det skall man alltid vara förbered på. Jag själv brukar räkna med att det när som helst kan börja sjunka och jag kan förlora 50% av innehavet från topp till botten.  Det kan svänga mycket med andra ord och innebär att du inte ska vara kortsiktig vid placering på aktier. Minst 5 år och aldrig allt på en gång.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.